Preţurile de consum în Statele Unite au crescut moderat în mai, ducând la cea mai redusă creştere anuală a inflaţiei din ultimii peste doi ani, deşi presiunile determinate de preţurile de bază rămân solide, sprijinind opiniile că Rezerva Federală a SUA (Fed) nu va modifica miercuri dobânzile, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.
În mai, indicele preţurilor de consum, utilizat ca indicator de referinţă de Fed, a crescut cu 0,1%, în urma declinului preţului benzinei şi a creşterii reduse a preţurilor alimentelor, arată datele publicate marţi de Departamentul Comerţului din SUA. În aprilie se înregistrase un avans de 0,4%.
În ritm anual, indicele preţurilor de consum a crescut cu 4% în mai, cea mai redusă creştere anuală începând din martie 2021, şi vine după o expansiune de 4,9% în aprilie.
Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,2% a indicelui preţurilor de consum în mai, comparativ cu luna precedentă, şi la un avans anual de 4,1%.
Indicele preţurilor de consum este indicatorul urmărit cu atenţie de Fed pentru a măsura inflaţia, pe care instituţia ar dori să o readucă la un nivel de 2% pe an. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Fed a adoptat mai multe majorări de dobândă în ultimul an, ducând-o de la un interval cuprins între 0 şi 0,25%, până la unul cuprins între 5% şi 5,25%.
Datele privind inflaţia şi forţa de muncă ar putea determina Fed să renunţe miercuri la majorarea dobânzii, pentru prima dată din martie 2022, apreciază economiştii.
Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,4% în mai, după un avans similar în aprilie.