Terenurile utilizate pentru producția agricolă ecologică reprezentau 10,5% din totalul terenurilor agricole din UE în 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat la 19 iunie, transmite Euractiv.
Raportul Eurostat a evidențiat o creștere masivă de 79% a suprafeței terenurilor agricole ecologice între 2012 și 2022.
„Aceste ultime date confirmă continuarea unei expansiuni rapide și puternice a suprafețelor ecologice în UE”, a scris Eurostat.
În ciuda acestei creșteri, UE nu este aproape să își atingă obiectivul pentru 2030.
Strategia „De la fermă la furculiță” a UE, ramura agroalimentară a „Dealului verde european”, vizează ca 25% din terenurile agricole să fie ecologice până în 2030.
Cu toate acestea, Agenția Europeană de Mediu (AEM) a remarcat într-un raport pe 2023 că UE ar trebui să își dubleze aproape ritmul actual de progres pentru a atinge acest obiectiv.
În cazul în care ritmul actual de creștere continuă, UE va atinge doar la o cotă de 15% pentru agricultura ecologică până în 2030, a precizat AEM.
Potrivit raportului Eurostat, Franța conduce cu cel mai mare număr de hectare ecologice dintre țările UE, 2,9 milioane în 2022, reprezentând 17% din totalul blocului comunitar, urmată de Spania (2,7 milioane de hectare), Italia (2,3 milioane) și Germania (1,6 milioane).
În România, aproximativ 5% din terenuri sunt cultivate ecologic, potrivit Eurostat.
Țările cu cea mai mare pondere a suprafeței ecologice au fost Austria (27%), Estonia (23%) și Suedia (20%), urmate de Portugalia, Italia, Cehia și Letonia, fiecare cu niveluri cuprinse între 15% și 20%.
În schimb, Irlanda, Bulgaria și Malta aveau mai puțin de 5% din suprafața lor cultivată în sistem ecologic în 2022.
Polonia a fost singura țară din UE care a înregistrat un declin al terenurilor agricole ecologice în ultimul deceniu, cu o scădere de 15,4%.