Îngrijorarea crește cu privire la taxa bulgară pe gaze naturale. Pe cine afectează și cât de mult?

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

În câteva zile ar trebui luată în considerare creșterea prelorilor gazelor naturale rusești ca urmare a deciziei Bulgariei de a impune o taxă extraordinară de 10 euro/MWh la importurile de gaze naturale rusești care trec pe teritoriul bulgar. Deși oficial guvernul bulgar susține că taxa va fi suportată de către Gazprom-ul rus și nu de clienții săi, cu toate acestea cel mai probabil scenariul este că pierderea totală de 2 miliarde euro pe an (nu

doar pentru Grecia, ci și pentru restul țărilor care furnizează gaz rusesc prin Bulgaria precum Serbia, Macedonia de Nord și Ungaria) nu vor fi plătiți de compania rusă, ci vor fi transferați clienților săi, scrie publicația Energy Press.

Există în esență două scenarii în legătură cu taxa extraordinară: primul este că Gazprom va transfera costul suplimentar clienților săi, ceea ce în cazul Greciei înseamnă că prețul final al gazelor naturale împreună cu taxele vor crește nu cu 10, dar in jur de 20 euro/MWh.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Al doilea scenariu este că Gazprom refuză să plătească taxa, caz în care se așteaptă ca Bulgaria să întrerupă fluxul de gaze naturale rusești, cu impact direct asupra prețului internațional al gazului TTF, caz în care se așteaptă și o creștere. care va împovăra piața gazelor naturale în ansamblu.

Pentru țara noastră, costul total pe care îl presupune impunerea taxei de către Bulgaria la gazele naturale rusești este estimat să ajungă la 360 de milioane de euro anual.

Pe cine afectează?

În prezent, DEPA, Mytilineos, PPC și Grupul Kopelouzou importă gaz natural rusesc prin Bulgaria. Se observă că pentru DEPA, conform informațiilor, nu există niciun impact preconizat, deoarece există o prevedere relevantă în contractul de furnizare care prevede că prețul nu este afectat de taxe sau taxe în afara teritoriului elen. Totuși, contractul DEPA este considerat cel mai „scump” în comparație cu gazul importat de alte companii și care are prețuri mai competitive.

Cu alte cuvinte, în esență taxa bulgară va „lovi” cele mai ieftine importuri care sunt direcționate către piața greacă cu ceea ce aceasta implică pentru costul combustibilului și nu numai din moment ce gazele naturale afectează și prețul energiei electrice.

Este clar că impactul impozitării extraordinare va fi puternic, deoarece o mare parte a pieței grecești va fi afectată negativ. Se remarcă faptul că gazul natural este un combustibil cheie pentru generarea de energie, în timp ce este folosit și de industrie, ceea ce înseamnă că o posibilă creștere a costurilor afectează competitivitatea internațională a afacerilor grecești, în special a celor de export. În orice caz, gazul natural importat din Rusia corespunde cu aproximativ 20% din necesarul total al țării. Distorsiunile care se vor crea sunt de așteptat să afecteze piața în ansamblu, ajungând chiar și la facturile de energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor finali.

Și în timp ce mișcarea Bulgariei contrazice în mod clar legislația UE și tratatele UE, faptul că oficial guvernul grec menține o poziție destul de neutră și nu a intervenit în forurile internaționale pentru a inversa această evoluție nefavorabilă este surprinzător. Recent, de altfel, ministrul competent al mediului și energiei, Th. Skylakakis, a invocat faptul că DEPA și Gazprom sunt în negocieri pentru reînnoirea contractului de furnizare pentru a justifica inacțiunea părții elene.

Cu toate acestea, este clar că decizia Bulgariei, sub pretextul sancționării gazului rusesc, contrazice tratatele UE. În primul rând, trebuie menționat că în prezent nu există sancțiuni UE pentru gazul natural rusesc. Și dacă ar exista un fel de sancțiune, atunci veniturile din orice taxă ar fi direcționate către bilanțul european și nu către bugetul unui stat membru, cum este cazul taxei bulgare. În orice caz, tratatele europene nu permit să se impună o taxă unei companii dintr-o țară terță, în timp ce Uniunea Europeană se bazează pe tratatul privind cărbunele și oțelul prin care statele membre au acordat Uniunii dreptul de a impune astfel de taxe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: