Institutul European pentru Studii Economice, despre politica comercială a UE: „Problema reală a UE nu este comerțul liber cu țări din afara sa, ci costurile ridicate de producție generate de reglementările excesive”

portul constanta, remorchere, cargo, nave, vapoare, cereale, cale ferate port, dane, transport, containere, macarale, marfuri, comert, export, import, silozuri, cereale ucrainene (8) sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

Institutul European pentru Studii Economice a publicat un nou raport care analizează provocările și oportunitățile politicii comerciale a Uniunii Europene. Documentul subliniază necesitatea reformării reglementărilor care cresc artificial costurile de producție și evidențiază beneficiile liberalizării schimburilor comerciale cu Ucraina și Moldova. Documentul explorează, de asemenea, impactul acestor politici asupra economiei românești, cu un accent special pe agricultură, industrie, suveranitate tehnologică, investiții și relațiile comerciale cu China, scrie G4Food.

Despre România, raportul arată că țara noastră beneficiază de deschiderea piețelor europene prin acordurile comerciale ale UE, dar rămâne dezavantajată de costurile ridicate impuse de reglementările comunitare care afectează fermierii, industria și întreprinderile mici și mijlocii. Comerțul liber cu Ucraina și Moldova este benefic, dar pentru ca economia românească să fie competitivă, este necesară o reducere a birocrației și o regândire a reglementărilor care cresc costurile de producție.

În ce privește agricultura, raportul arată că România are cea mai mare pondere a forței de muncă angajate în agricultură din UE, cu 23% din total, comparativ cu media europeană de 4,2%. Totodată, 44,3% dintre fermierii români au peste 65 de ani, ceea ce ridică probleme privind viitorul sustenabilității sectorului. Importurile agricole din Ucraina și Moldova au fost percepute drept o amenințare pentru fermierii români, însă raportul subliniază că problema principală nu este liberalizarea comerțului, ci costurile impuse de reglementările excesive ale UE asupra fermierilor europeni, care îi fac mai puțin competitivi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Nu importurile din Ucraina și Moldova sunt problema reală, ci faptul că producția în UE este mult mai scumpă din cauza unor reguli stricte și a birocrației excesive. În loc să impunem noi restricții comerciale, ar trebui să ne concentrăm pe reducerea costurilor de producție prin reformarea Politicii Agricole Comune și simplificarea conformării cu normele de mediu“, a declarat Diana Năsulea, co-autoare a raportului.

În acest sens, raportul recomandă eliminarea treptată a subvențiilor ineficiente, simplificarea cerințelor de conformitate și promovarea inovației în agricultură, astfel încât fermierii europeni să poată concura echitabil pe piața globală.

Investițiile străine directe și barierele comerciale

Între 2013 și 2022, România a atras investiții străine în valoare de 107,9 miliarde EUR, înregistrând o creștere de 80%. Cu toate acestea, birocrația excesivă și costurile ridicate de conformitate continuă să descurajeze investitorii.

România are un potențial semnificativ de creștere economică, dar pentru a atrage mai multe investiții este necesară o reformă profundă a birocrației și a reglementărilor care îngreunează accesul la piață. Investitorii caută predictibilitate și flexibilitate, iar România trebuie să demonstreze că este capabilă să ofere acest mediu economic competitiv,” a declarat Radu Nechita, expert în politici economice și co-autor al raportului.

În același timp, negocierile privind acordurile comerciale ale UE  SUA și Australia sunt îngreunate de opoziția unor state membre și de tendințele protecționiste. Acordul cu Mercosur a fost semnat, însă ratificarea va dura probabil câțiva ani. Acest lucru afectează oportunitățile comerciale pentru companiile românești, care au nevoie de acces extins la piețele globale pentru a-și crește competitivitatea.

Reforma reglementărilor pentru o economie mai competitivă

Raportul subliniază că problema reală a Uniunii Europene nu este comerțul liber cu țări din afara sa, ci costurile ridicate de producție generate de reglementările excesive. În loc să se opună liberalizării piețelor, UE ar trebui să simplifice cadrul legislativ și să elimine barierele administrative care afectează competitivitatea fermierilor și a industriei europene.

Pentru România, viitorul politicii comerciale europene aduce atât oportunități, cât și riscuri. Liberalizarea comerțului poate stimula creșterea economică și atragerea de investiții, însă fără o reformă a reglementărilor interne, companiile românești vor rămâne într-un dezavantaj competitiv.

Raportul Institutului European pentru Studii Economice este disponibil online și poate fi consultat aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.