Întâlnire crucială la UE pentru dosarul energiei. Miniștrii din statele membre decid dacă acceptă propunerile Comisiei Europene pentru suprataxare și reducerea consumului

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Miniştrii europeni ai Energiei se reunesc vineri pentru a căuta soluţii, dintr-o lungă listă de măsuri posibile, pentru a-i proteja pe cetăţeni de preţurile record la energie înainte de venirea iernii, transmite Agerpres. Este o întâlnire crucială pentru soarta cetățenilor europeni apăsați de facturi, dar și pentru viitorul industriei europene.

Punctul de plecare pentru discuţii este un set de propuneri anunţat miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre care se află plafonarea preţului gazelor naturale ruseşti, o taxă pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari.

Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters par să susţină în mare parte măsurile destinate oferirii de lichidităţi pentru companiile de utilităţi, iar unii sunt de acord şi cu o ţintă obligatorie privind reducerea cererii de electricitate.

În schimb, alte propuneri creează diviziuni în rândul UE. De exemplu, propunerea care vizează plafonarea preţului la gazele naturale ruseşti nu a obţinut încă sprijinul majorităţii statelor membre, iar unele ţări se întreabă cum anume ar putea fi reduse preţurile având în vedere volumul mic de gaze pe care Moscova îl trimite în prezent spre Europa.

“Intenţia noastră principală este să coborâm preţurile. Un plafon care ar fi impus numai gazelor naturale ruseşti nu ar duce la diminuarea preţului gazelor”, a declarat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.

Statele baltice se numără printre ţările care sprijină ideea, susţinând că un plafon de preţ ar lipsi Moscova de veniturile necesare pentru a-şi finanţa activităţile militare din Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze Europei dacă aceasta din urmă introduce un plafon de preţ. Sprijinul pentru ideea unui plafon este redus în rândul ţărilor membre din Europa Centrală şi de Est care nu sunt dispuse să piardă şi livrările limitate de care mai beneficiază în prezent.

Potrivit Reuters, statele membre UE nu ar urma să aprobe vineri noi politici ci mai degrabă vor trimite un semnal către Bruxelles cu privire la opţiunile care beneficiază de suficient sprijin pentru a deveni propuneri finale. În mod normal, legile UE în regim de urgenţă sunt adoptate cu votul majorităţii ţărilor, însă unele au nevoie de unanimitate.

Sursa foto: European Council

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *