Întâlniri Iohannis – Cîțu – OMV Petrom. Președintele vorbește despre „finalizarea negocierilor” dintre ExxonMobil şi Romgaz pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagră

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o întâlnire cu Alfred Stern, noul CEO OMV Group, vorbind ulterior, într-un comunicat de presă, despre „finalizarea negocierilor” dintre ExxonMobil şi Romgaz pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagră. Premierul Florin Cîțu, care a avut de asemenea o întâlnire cu șeful OMV, a precizat că, în contextul scumpirii energiei, greul nu poate fi transferat doar consumatorilor şi e important să discutăm toate variantele.

„În contextul actual, Preşedintele României a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European şi cu orizontul pachetului european Fit for 55. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a declarat susţinerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom şi Societatea Naţională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esenţial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât şi pentru atingerea obiectivelor privind tranziţia energetică. Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil şi Societatea Naţională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului naţional ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Declarațiile vin în contextul în care, în iunie, compania românească Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil, pentru preluarea subsidiarei gigantului american care deține o participație de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagră. Acest lucru înseamnă că, în următoarele patru luni, ExxonMobil nu mai discută cu alte companii despre vânzarea acestui proiect. În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, dar ExxonMobil este și operatorul licenței.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Totodată, potrivit comunicatului, cu ocazia întrevederii, conducerea OMV Group a prezentat strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare, dar şi rezultatele activităţii curente, respectiv iniţiative de responsabilitate socială, exprimându-și angajamentele de a rămâne un partener de încredere pe termen lung pentru statul român.

Discuţiile s-au derulat în jurul provocărilor şi oportunităţilor generate de procesul de tranziţie energetică. Unul dintre subiectele importante ale întrevederii a fost creşterea puternică de preţuri ale gazelor naturale şi energiei electrice, aspect îngrijorător în condiţiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune.

„Preşedintele României a reiterat, totodată, necesitatea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei, bazate în mare măsură şi pe surse regenerabile, importante pentru mixul energetic asumat de România în contextul noilor ambiţii europene privind neutralitatea energetică. Pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, Preşedintele României a exprimat necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, ca urmare a creşterii accentuate a preţurilor”, mai arată comunicatul.

Delegația OMV a avut anterior o întâlnire și cu premierul Florin Cîțu, la care a participat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, precum și directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere.

„Mă bucur că OMV Petrom continuă investițiile în România, nu doar pentru creșterea producției, dar și pentru reducerea emisiilor de carbon. Contextul internațional este unul complicat și e nevoie de eforturi suplimentare pentru a face față valurilor de scumpiri. E clar că greul nu poate fi transferat doar consumatorilor și de aceea e important să discutăm toate variantele, cu toți partenerii. Este esențial să luăm măsuri care să funcționeze pe termen mediu și lung”, a transmis Cîțu, pe Facebook, după întrevedere.

Guvernul a discutat în ședința de miercuri plafonarea prețului la gaze naturale, a declarat premierul Florin Cîțu. „Am discutat despre plafonarea prețului la gaze, vor fi în continuare discuții între Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Comisia Europeană pe această temă. E important să nu distorsionăm foarte mult piața, căci atunci motivația de a investi dispare pentru companii. Vrem ca măsura să fie cât mai puțin invazivă, însă ne confruntăm într-adevăr cu o situație specială”, a spus Cîțu, după ședință.

Tot atunci, ministrul Energiei Virgil Popescu, instituție care deține 20,63% din acțiunile OMV Petrom, a ținut să precizeze că, personal, el nu este un „adept al plafonării prețului”. „Dacă vorbim strict de plafonarea prețului, înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții”, a arătat Popescu, adăugând că este deschis totuși pentru discuții, pentru a fi găsită cea mai bună variantă. „O plafonare a prețurilor înseamnă o descurajare a investitorilor, de a veni să investească în România și de a extrage gaze naturale, știind că nu pot să vândă la prețul pieței. Deci eu, personal, nu sunt un adept al plafonării prețului”, a punctat ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vorbe-n vant!
    Bla.bla.
    Gazele se scumpesc si se vor scumpi in continuare.
    Trenul asta la Marea Neagra a fost ratat de Romania!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.