Intel a anunţat marţi noi cipuri de inteligenţă artificială pentru centre de date

procesor cip intel Sursa foto: Pixabay.com

Producătorul american de cipuri Intel a anunţat marţi noi cipuri de inteligenţă artificială pentru centre de date şi se pare că va înfrunta rivalii Nvidia şi AMD, care au prezentat la rândul lor noi cipuri în ultimele două zile, relatează CNBC, conform News.ro.

Procesorul Intel Xeon 6 va oferi o performanţă mai bună şi o eficienţă energetică mai mare pentru sarcinile de lucru de mare intensitate ale centrelor de date, în comparaţie cu predecesorul său, a declarat CEO-ul Pat Gelsinger în timpul conferinţei de tehnologie Computex din Taiwan.

Anunţul vine în timp ce rivalii Nvidia şi AMD au lansat noi cipuri AI duminică şi, respectiv, luni, în timp ce aceştia luptă pentru poziţia de lider în industria în plină expansiune.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

De asemenea, vine la şase luni după ce Intel a lansat procesoarele Intel Xeon din a 5-a generaţie pentru sarcinile de lucru din centrele de date şi la două luni după ce a anunţat procesorul Gaudi 3 pentru instruirea şi implementarea modelului AI.

Intel a dezvăluit, de asemenea, marţi, că preţurile pentru acceleratoarele Gaudi 2 şi Gaudi 3 AI sunt mai mici decât cele ale cipurilor rivale.

”Clienţii caută soluţii de inferenţă şi instruire pentru AI generativă de înaltă performanţă, rentabile. Şi au început să apeleze la alternative precum Gaudi. Ei vor posibilitatea de a alege. Ei doresc soluţii software şi hardware deschise şi soluţii de timp de comercializare la TCO [costul total de proprietate] semnificativ mai mic”, a spus Gelsinger.

Intel a dezvăluit, de asemenea, detalii de arhitectură pentru viitoarele sale procesoare Lunar Lake, ”pentru a continua să crească categoria PC AI”.

Cipurile Lunar Lake, care sunt aşteaptate să fie livrate în al treilea trimestru, vor concura cu cipurile Nvidia şi AMD, care sunt proiectate special pentru computerele AI.

Intel încearcă să ajungă din urmă Nvidia şi AMD, după ce a fost în mare parte pe marginea freneziei AI, în care giganţii tehnologici precum Meta, Microsoft şi Google cumpără cât mai multe cipuri Nvidia.

Atât Nvidia, cât şi AMD au conturat hărţi de parcurs anuale pentru noile cipuri destinate centrelor de date.

Nvidia a dezvăluit duminică noi cipuri ”Rubin, pentru a succeda modelului anterior ”Blackwell”, care tocmai a fost anunţat în martie.

AMD are calendare detaliate pentru noile acceleratoare Instinct, care vor fi lansate în fiecare an până în 2026.

Spre deosebire de designerii de cipuri Nvidia şi AMD, Intel nu numai că îşi proiectează cipurile, ci le şi produce. Cu toate acestea, afacerea sa de producţie a avut probleme, înregistrând o pierdere operaţională cu 7 miliarde de dolari mai mare în 2023, faţă de anul precedent.

De asemenea, şi-a pierdut avantajul în producţia de cipuri în faţa rivalilor din străinătate precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Dar finanţarea de aproape 20 de miliarde de dolari, acordată prin intermediul Legii pentru cipuri şi ştiinţă a administraţiei Biden, ar putea ajuta Intel să-şi dezvolte producţia de semiconductori şi cercetarea şi dezvoltarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: