INTERVIU Solarul de la țară controlat din telefon de la oraș

Solarino 4

Un solar de legume instalat la casa de la țară, dar controlat de tine din București, în timpul săptămânii, cât ești la job. Ansamblul de solarii din câmp, dar controlat de tine cât timp ești la piață să vinzi legumele produse. Irigații, lumină, deschidere solar, fertilizare, totul reglat doar din telefon. Este o soluție pe care o folosesc deja câțiva agricultori „hobby” din Capitală, dar și câțiva mari legumicultori din țară. Iar acum dezvoltatorii plănuiesc să o vândă și în Europa „la cheie”. Am vorbit despre reticența fermierilor la digitalizare, dar și avantajele pe care le primesc aceștia odată ce trec de această barieră cu Adrian Chicireanu, dezvoltator al soluției de automatizare a solariilor Solarino, dar și cu Afitomate, producător de tomate din Constanța, care folosește acest sistem pentru solariile sale.

Solarino reprezintă un sistem de automatizare nișat pe zona de solarii, cu ajutorul căruia un legumicultor poate controla dintr-o aplicație pe telefon când să se închidă și să se deschidă solariile, nivelul de umiditate din solar, temperatura, ventilația, pornirea și oprirea irigațiilor și nivelul de fertilizare.

Business-ul a fost lansat în urmă cu trei ani, după ce Adrian Chicireanu, cofondator al companiei de tehnologie Mobilecontrol, specializată pe zona IoT, sisteme smart de control și automatizări de la distanță, a descoperit o oportunitate în piață legat de zona de agricultură, respectiv automatizarea solariilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Am luat legătura cu un importator de componente de sere și solarii din București, numit AgroKit. Discutând cu ei am aflat că există sisteme de automatizare la nivel entry și medium, dar nu controlate din telefon, ci sunt locale, îți setezi niște parametri dintr-un display și îl lași să își facă treaba. Și am ajuns la concluzia că am putea să dezvoltăm o soluție, mai ales că trendul de soluții de control pentru casă a apărut de ceva timp: să îți deschizi un bec, să pornești centrala termină. Și, noi având deja tehnologie pentru alte lucrări, am decis să facem și o soluție pentru a automatiza un solar de legume. Am pornit la dezvolta sistemul, plus aplicația, plus partea de comunicație. E un lanț tehnologic prin care poți să lași plantele în grija lui Solarino. Am dezvoltat un proof-of-concept, am fost cu el chiar la Indagra, unde oamenii au fost încântați. Am mers cu proiectul și la un accelerator ținut de Impact Hub, Agri and Food Challenge. Între timp am dezvoltat soluția și am reușit și să o impunem pe piață”, spune el, într-o discuție cu Economedia.

Ce anume poți contra cu ajutorul soluției Solarino?

Sistemul poate controla începând de la microclimă până la partea de hrănire a plantelor. Microclimă înseamnă că în momentul în care dimineața răsare soarele și începe să se încălzească solarul, acesta trebuie să se deschidă, ca să îți vină aer proaspăt de afară. Soluția are o serie de senzori interiori (de temperatură și umiditate aer, temperatură și umiditate sol) și exteriori (de vânt, direcția vântului, detecție ploaie, temperatură exterioară). Toți acești senzori sunt urmăriți periodic de către sistem, care decide, dacă temperatura exterioară a depășit o temperatură pe care o setezi în aplicație în funcție de cultură, să înceapă să deschidă solarul.

Sistemul acționează niște motoare speciale pentru sere, fabricate în Coreea de Sud, care încep să deschidă solarul, fie că are folie sau geamuri.

„Sistemul deschide solarul câte un pic urmărind temperaturile astfel încât să stabilizeze o temperatură interioară cât mai aproape de cea pe care și-o dorește legumicultorul. El poate fi setat pentru a nu deschide sau a deschide parțial dacă vântul bate prea tare sau dacă bate la un nivel critic. Dacă ai solarul în câmp și vântul bate foarte tare dintr-o anumită direcție, dar afară este foarte cald, sistemul va închide parțial sau total închiderile din direcția din care bate vântul și le deschide pe celelalte. Solarul va fi și protejat împotriva vântului și ventilat cât de cât corespunzător”, spune Chicireanu.

Sistemul mai poate să pornească o serie de ventilatoare, pentru solarii mari, care să plimbe aerul. Și irigațiile se pot face tot în funcție de programare, în aplicație, sau în funcție de senzorii de umiditate din sol. Poate fi controlat și nivelul de fertilizare, cu senzori care măsoară PH-ul din sol. Iar aplicația are grafice pe o perioadă de timp, pe ore, zile și luni, astfel încât să îți faci o analiză mai precisă a datelor.

Practic, dacă stai în București și ai casă la țară unde ți-ai instalat solar, poți să te duci doar în weekend să îl verifici, pentru că în rest poți să controlezi totul prin telefon.

„Pentru un agricultor hobby este ideală. Se întâmplă și în cazul meu. Am o casă de vacanță la 35 de kilometri de București și mi-am făcut un solar ca să testez toate funcționalitățile. Mi-am dat seama cât de simplu e să crești niște legume ca inginer sau cu altă meserie. În weekend trebuie să te mai duci să copilești roșiile, dar asta poate face parte din plăcerea de a te deconecta de oraș și a te conecta cu natura. Dar nu este nevoie să stai toată ziua să irigi, să ventilezi, să umbrești”, spune Chicireanu.

Însă Solarino poate fi folosită și de business-uri mai mari. De exemplu, soluția este implementată de producătorul de tomate Afitomate din Constanța, care a achiziționat un sistem pentru 4 hectare cu 20 de solarii mari (de 80 de metri pe 12 metri). Compania a mai livrat un sistem Solarino pentru o seră hidrofonică de 5.000 metri pătrați, tot în zona Constanța. De asemenea, are clienți la bazinele de sere cum este Matca din Galați sau Târgu Frumos din Iași, pe zona clienți medii, cu până la 7-8 sere de câte o mie de metri.

Ce avantaje oferă sistemul pentru un legumicultor?

Un mare avantaj pe care îl oferă aplicația pentru legumicultori este că scapă de niște task-uri repetitive care ocupă timp.

„Dacă ești legumicultor hobby, în mod normal ar trebui să stai lângă el ca să poți să scoți un solar funcțional și legume bune și sănătoase. Dar nu poți să faci lucrul ăsta, pentru că ai și alte lucruri de făcut, ai serviciu. Legumicultorul industrial trebuie să se ocupe și de vânzare și de alte lucruri, așa că să stai lângă solar mereu este contraproductiv total. O automatizare te scapă de task-urile repetitive, te ajută în momentul în care a venit o furtună puternică. Dacă ești la București ca legumicultor hobby nu ai timp să ajungi la solar să îl închizi, așa că furtuna ți-l poate strica și dauna va fi mai mare decât costul unei automatizări. Dacă ai 100 de solarii unul lângă altul, nu ai timp să le închizi manual și din nou dauna poate fi mare. Astfel, aplicația crește timpul în care poți să faci altceva”, spune Adrian Chicireanu.

Sistemul crește, de asemenea, productivitatea, pentru că, în mod normal, dacă închizi și deschizi manual solarul, nu poți menține constant o temperatură sau o umiditate de care planta are nevoie, ceea ce în schimb aplicația face.

Soluția nu este specializată pe anumite tipuri de culturi, ci poate fi folosită pentru orice poate fi cultivat în solarii.

„În funcție de setările pe care i le dai, sistemul se adaptează la cultură. Avem în plan să venim cu un modul software prin care să îi dai curba de creștere pentru temperatură, umiditate, PH ideală pentru un anumit tip de roșie și, în decursul vieții, sistemul să urmărească acea curbă”, spune Chicireanu.

Până în prezent, comapania a vândut în jur de 150 de module în România. Fermierii tineri sunt cei mai deschiși la o astfel de soluție de automatizare, iar mulți clienți sunt chiar din zona de non-fermieri, adică oameni care stau în orașe, se ocupă cu totul altceva și au făcut solarii la căsuțele de la țară, de la bunici, din jurul orașului. Dar compania are clienți și din zona agricolă.

Agricultorii, reticenți la digitalizare

Agricultorii și legumicultorii români sunt încă reticenți la digitalizare și automatizare și consideră că trebuie să plătească un preț prea mare pentru acest lucru.

„Se vede reticența la început în a achiziționa, pentru că oamenii nu percep avantaje versus prețul pe care trebuie să îl dea. După ce instalează soluția și își dau seama se întreabă cum au putut funcționa până acum fără. Prețul nu este foarte mare, dar oamenii din această zonă nu sunt foarte bogați, banii nu vin din finanțări, nu au bugete. Ei trebuie să vândă ca să facă bani. Eu încerc să îi conving să înceapă cu un solar, unul mai mic, să vadă despre ce este vorba și apoi încep să își dea seama de utilitate și încep să instaleze la toate. Foarte mulți încearcă să își facă ei ceva rudimentar. Mentalitatea oamenilor nu ai cum să o schimbi ușor. Orice costă mai mult decât are el în cap trece în zona de ”nu am nevoie” și nu își dă seama că acel lucru îi aduce plus valoare mult mai mare decât își putea închipui vreodată”, spune Chicireanu.

Cât costă o soluție, de la cea mai de bază până la cea mai complexă?

Cea mai de bază soluție costă în jur de 1.100 lei cu TVA inclus. Este o soluție de control locală pentru o seră de maxim 50 de metri lungime, iar lățimea nu contează. Acest sistem este controlat tot din telefon, dar local, din jurul casei, explică Adrian Chicireanu.

Există de asemenea varianta mai scumpă la 1.350 lei, pentru hobby și zona mai sus de hobby. „Poți contra din telefon, cu partea de irigații inclusă, mai multe motoare, senzori de interior pentru temperatură, aplicație pe mobil, panou de control local în cazul în care omul nu are telefonul la el. Nu are însă stație meteo, dar este optimul pentru un solar de 50 de metri pătrați cu control de la distanță, cu funcționare autonomă sau pe mod manual”, spune el.

Următoarea zonă de preț este zona expert care începe de la 3.000 de lei cu TVA. Este un sistem care poate accepta orice tip de senzor, de la umiditate, PH, dar are o componență limitată ca senzori. Un sistem cu toți senzorii poate merge și până la 4.000 lei plus TVA. Zona expert poate controla solarii de până la 200 metri lungime. „Poate controla până la 3 solarii, sistemul fiind plasat în solarul de mijloc, iar cele laterale să ajungă până la 70 metri fiecare. Este soluția cea mai complexă, cu mai mulți parametri, senzori, setări, grafic, istoric. Este soluția pe care o recomandăm pentru cei care vor să facă și producție, nu doar pentru consum propriu”, spune Chicireanu.

Hardware-ul livrat este plug-and-play, adică se instalează de către client, dar înseamnă doar să cuplezi un conector, în timp ce motoarele au două fire de legat și de băgat în priză.

Durata de viață a unui sistem este de circa 10 ani, estimează producătorii, însă nu a fost testat până acum pentru această durată, compania având sisteme funcționale de numai 3 ani de zile.

Timpul de amortizare, în funcție de costul sistemului, este de numai un an, în anumite cazuri, și de doi ani în alte cazuri.

„Amortizarea vine prin faptul că nu mai trebuie să plătești o persoană sau mai multe să deschidă, să închidă, să irige solarul. Crește și productivitatea, pentru că o roșie pentru care solarul a fost deschis imediat ce apare soarele crește mult mai repede și mai sănătos decât o roșie unde nu ai apucat să ajungi să deschizi și a crescut temperatura la 45 de grade. Și se amortizează prin timpul tău, care înseamnă bani. Dacă ești un legumicultor care trebuie să se ducă la piață cu roșiile și acasă lucrurile își văd de viața lor, automat tu câștigi”, mai explică Chicireanu.

Creatorul Solarino susține că plănuiește să exporte soluția de automatizare la nivel european, sub forma unui sistem „la cheie”.

„Piața este enormă din punct de vedere al potențialului. Trebuie să forțăm un pic partea de conștientizare a legumicultorilor, să înțeleagă despre ce este vorba. Am început, pe un anumit model, cel de 1.350 lei, să căutăm parteneri, reselleri, pe piața europeană, astfel încât să putem să vindem afară, în toate țările din Europa. Am început cu Germania, Italia, o să vedem și Franța. În ideea să fie un gadget vândut pe eBAY. Noi îl livrăm, distribuitorul de acolo se va ocupa de logistica locală, de suport și noi să avem metodă de transport, livrare, suport între noi și reseller și să creștem foarte mult producția pe un segment anume, pe un segment pe care l-am demonstrat că este stabil”, spune Chicireanu.

Planurile viitoare de dezvoltare ale sistemului se duc spre a face un sistem și mai complex pentru legumicultorii care urmăresc mult mai mulți parametri, urmăresc predicții, mai arată el.

Compania a început să implementeze și un serviciu pe bază de abonament pentru aplicație și partea de software.

Experiența clientului

Pentru a vedea cum ajută o astfel de soluție de automatizare un legumicultor român, Economedia a discutat și cu Mirel Lica, administrator al Afitomate, producător de tomate din zona Constanța, care de un an folosește soluția Solarino pentru solariile sale.

De ce a simțit un producător de tomate că are nevoie de o soluție de automatizare?

„Datorită volumului de muncă. Noi construim de la zero ferma și o să avem o suprafață foarte mare de solarii. O să fie unități distincte, nu poți să le acoperi cu oameni, la un moment dat devine imposibil. Primul nostru lot are 20 de solarii, cam 2 hectare de teren. Fiecare solar are două închideri laterale și două în frontoanele solariilor, care se închid independent. Dacă se intensifică  vântul, trebuie să închizi toate solariile. Dacă ai 20 de solarii, cu 4 puncte fiecare, să zicem că un om ar acoperi două închideri. Dar tot ți-ar trebui doi oameni pe solar, deci 40 de oameni pe 20 de solarii. Apoi ce faci cu acei oameni? Iar pe acei oameni trebuie să îi ai mereu în stand-by, trebuie să îi ai la dispoziție când trebuie să închizi solarul urgent”, spune Mirel Lica.

Administratorul Afitomate susține că o astfel de soluție de automatizare în primul rând elimină riscul. „Ne asigurăm împotriva unor riscuri de a pierde anumite investiții. În cazul în care nu reușești să închizi un solar la timp, îl poate rupe vântul”, spune el. În plus, un astfel de sistem aduce siguranță.

„Eu compar cu alții care nu au așa ceva și îmi dau seama că ei deschid solarul primăvara și îl închid toamna, nu mai închid lateralele solarului deloc. Pentru ei asta înseamnă un impact destul de negativ asupra plantelor din interior. Apar boli și de acolo apare un minus în producție. Cu solarul închis este o zonă mai controlată, mai ales pe timp de noapte, când încep insectele să circule”, spune Lica.

Afitomate a achiziționat 20 de module de automatizare de la Solarino, o investiție de 100.000 de lei în toată partea electronică, în timp ce pentru partea de software și service compania a făcut un abonament, un contract pe care îl înnoiește în fiecare an, de circa 100 de euro pe lună. Compania folosește de un an sistemul, inclusiv soluția pentru irigații, automatizările pentru închiderea și deschiderea solarului, în mod manual și automat și operare locală dacă este nevoie, în cazul în care pică internetul sau nu există conexiune, dar și indicațiile pentru vânt, direcție și viteză, pentru umiditate și temperatură.

Compania plănuiește să continue automatizarea, pe măsură ce extinde business-ul, planificat să ajungă la 60 de solarii.

„Orice funcții suplimentare vreau eu, Solarino încearcă să adapteze. Acum au în lucru un fel de history pentru toate informațiile pe care le achiziționează sistemul. Îmi fac grafice și tabele cu fiecare unitate în parte și pot să văd comparativ temperaturi, umiditate, în timp și între solarii diferite. Sau un senzor de presiune adaptat în linia principală de irigații, pentru a vedea cum funcționează sistemul”, spune Lica.

Afitomate este o întreprindere individuală care a început activitatea în iulie 2020. În 2021 a avut prima producție, cu cele cinci solarii care erau gata. „Am avut o producție medie de 6 tone la hectar, pentru că am început cam târziu, la finalul lui iunie. În momentul acesta avem 12 solarii. 10 solarii sunt cu tomate și două solarii sunt cu vinete. Avem 5 angajați, plus paznicul, și în momentul de față 8 zilieri”, spune Lica.

Compania distribuie tomatele și produsele printr-o societate privată românească, care are o rețea de distribuție în hoteluri restaurante și o rețea de depozite în mai multe orașe mari ale țării, dar este în căutarea unor distribuitori mai mari, respectiv o rețea de marketuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: