Investiție de 45 de milioane de euro într-o fabrică de pe piața Construcțiilor

saint gobain Sursa foto: Saint Gobain Romania, Facebook

 

Grupul francez Saint-Gobain va construi o a doua linie de producție a plăcilor de gips-carton la Turda, în județul Cluj, anunță compania. Această investiție, de aproximativ 45 de milioane de euro, vizează creșterea capacității de producție a plăcilor din gips-carton “pentru a satisface nevoile în creștere ale pieței din România și din țările Europei Centrale și de Est”, transmit reprezentanții Sain-Gobain. Noua linie va fi operațională în aprilie 2023.

„Noua investiție, dar și investițiile anterioare realizate în România, contribuie la scăderea semnificativă a amprentei de carbon, prin intermediul soluțiilor oferite ce ajută la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, dar și prin reducerea transportului din alte țări, ceea ce susține obiectivul nostru de a atinge nivelul de zero emisii nete de carbon până în 2050”, spune Ovidiu Păscuţiu, CEO, Grupul Saint-Gobain în România)

Saint-Gobain proiectează, produce şi distribuie materiale şi soluţii pentru piețele de construcții, mobilitate, medicină și alte aplicații industriale. În România, Saint-Gobain are aproximativ 1.800 de angajați și oferă soluții și sisteme, cu 22 de linii de producție pentru plăci de gips-carton, ipsosuri, vată minerală de sticlă și bazaltică, mortare, sticlă pentru construcții, vitraje auto și abrazivi în 12 situri industriale. Grupul activează în 70 de țări, are 167,000 de angajați și a înregistrat vânzări de 38.1 miliarde de euro în 2020 la nivel global

Puține investiții în spații de producție la nivel național 

În pofida sincopelor din activitatea economică, pe fondul pandemiei COVID-19, sectorul industrial-logistic înregistrează creșteri în România, arată datele din raportul recent al CBRE. Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 milioane de mp și urmează să ajungă la aproximativ 5,5 milioane mp în acest an. Investițiile în producție nu sunt însă foarte impresionante. În ceea ce privește activitatea care ar urma să se deruleze în spațiile pre-închiriate, peste jumătate (54%) a fost contractată pentru operațiuni de distribuție, 40% din suprafață e destinată activităților de depozitare și doar 6% merge către activități de producție și logistice, arată datele transmise pentru Economedia.ro.

Dezvoltatorii au în lucru peste 600 de proiecte industriale și logistice la nivel național și mai mult de jumătate dintre cele înregistrate în ultima lună sunt spații și parcuri logistice (348), arată datele IBC Focus, companie care monitorizează șanteriele din România. Din totalul proiectelor, 185 sunt unități de producție, 74 spălătorii auto, 75 proiecte de zoo/bio tehnie și 66 ateliere de reciclare.