Investiție de peste 400 de milioane de euro: OMV Petrom și CE Oltenia au semnat un contract pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice

un lucrator instaleaza panouri fotovoltaice Sursa foto: Freepik / senivpetro

OMV Petrom și CE Oltenia au semnat contractul pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 550 MW. Parcurile vor fi construite pe terenuri aparținând CE Oltenia, în județele Gorj și Dolj. Valoarea totală a investiției pentru cele patru parcuri fotovoltaice depășește 400 de milioane de euro, din care aproximativ 70% este asigurată prin Fondul pentru Modernizare. OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali în cadrul proiectelor, fiecare deținând o participație de 50%, transmite News.ro.

„OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Sud-Estul Europei, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), anunță semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru patru parcuri fotovoltaice. Cele patru proiecte au o capacitate instalată totală de aproximativ 550 MW, în creștere față de capacitatea estimată inițial, de 450 MW, datorită soluțiilor propuse de contractori, care vizează maximizarea producției de electricitate”, anunță OMV Petrom.

Parcurile vor fi construite pe terenuri aparținând CE Oltenia, în județele Gorj și Dolj.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Energia electrică produsă va fi livrată în Sistemul Energetic Național și se estimează că va acoperi consumul anual de electricitate echivalent al circa 410.000 de locuințe din România (pe baza factorului mediu de capacitate solară din România și a consumului mediu de energie electrică al unei gospodării din România, conform cifrelor ANRE).

„Semnarea acestor contracte reprezintă un pas concret în direcția consolidării prezenței noastre în sectorul producției de energie electrică din surse regenerabile. Suntem activi în producția de energie electrică din 2012, prin centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi, care poate acoperi aproximativ 10% din producția națională de electricitate. Prin Strategia 2030, ne propunem să fim un actor cheie în tranziția energetică a României, cu o țintă ambițioasă de dezvoltare a 2,5 GW capacitate, inclusiv prin parteneriate, din surse eoliene și fotovoltaice. Am securizat un portofoliu solid de proiecte, aflate în acest moment în diverse etape de execuție, care vor contribui la construirea sistemului energetic al viitorului”, a declarat Frank Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pentru implementarea proiectelor au fost selectați doi contractanți.

Un consorțiu format din Ameresco din SUA și Sunel din Grecia va realiza proiectarea și execuția pentru trei dintre cele patru parcuri fotovoltaice – Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2 – care însumează o capacitate de circa 460 MW.

Cel de-al patrulea parc fotovoltaic, având o capacitate de circa 90 MW, va fi construit de compania turcă Girişim Elektrik, pe amplasamentul fostei termocentrale CE Ișalnița, pe depozitul de zgură.

Valoarea totală a investiției pentru cele patru parcuri fotovoltaice depășește 400 de milioane de euro, din care aproximativ 70% este asigurată prin Fondul pentru Modernizare. OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali în cadrul proiectelor, fiecare deținând o participație de 50%.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2024, acționarii români dețin peste 44% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 23,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.