Italia – când (și dacă) va veni uraganul în zona euro

finante economie grafic scadere Foto: Pixabay

Datoriile, instabilitatea politică și creșterea randamentelor la obligațiuni pun la grea încercare economia europeană, scrie publicația greacă Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador.

Printr-un crash-test italian va trece luna viitoare economia europeană, și mai ales țările din sud, care primesc „atacuri” pe piețele de obligațiuni din cauza incertitudinilor din Italia, a crizei energetice și a îngrijorărilor legate de intrarea în recesiune a Europei.

Ziua de după alegerile din Italia nu a adus prea multe perturbări, deoarece investitorii anticipaseră deja rezultatul. Situația pe piața obligațiunilor fusese tensionată în zilele anterioare alegerilor. Astfel că randamentele obligațiunilor italiene au ajuns și rămân la maximele ultimilor 9 ani, peste 4%. Și Grecia vede randamentele obligațiunilor sale pe 10 ani blocate la un randament de 4,6%-4,7%. Dar Italia nu este singurul motiv pentru creșterea costurilor de finanțare, deoarece politica agresivă a băncilor centrale de pe ambele maluri ale Atlanticului, corelată cu inflația galopantă, afectează de câteva luni starea de spirit.

Analiştii trag un semnal de alarmă că din cauza temerilor cu privire la o recesiune în 2023, climatul economic negativ se va înrăutăți, în paralel cu o instabilitate politică în Italia. Pentru zona euro în 2023, Deutsche Bank și-a revizuit în scădere previziunile, preconizând acum că PIB-ul zonei euro va suferi o contracție de 2,2% și considerând ”mult prea pozitivă” estimarea anterioară cu privire la o recesiune ușoară, de doar 0,3%% pentru anul viitor. Revizuirea include toate economiile mari ale zonei euro, iar estimările vorbesc despre o recesiune în 2023 de -3,5% (de la -1% anterior) în Germania, de -1,2% (de la -0,3%) în Franța, de -1,8% (de la -0,2%) în Italia și de -1% (de la 0,8%) în Spania.

În așteptare

În ceea ce privește Italia, investitorii au adoptat o atitudine de „așteptare”. Partea dificilă începe din octombrie încolo, când se va vedea ce politică economică va urma noul guvern cu privire viitorul bugetar și reformator al Italiei. Piețele sunt „pregătite” să atace în eventualitatea în care cumpătarea bugetară deraiază, în special în țările din sud. Acesta este și motivul pentru care guvernul grec este atent la menținerea ratingului ”recomandat pentru investiții” și, bineînțeles, la mișcări bine gândite în politica economică. Astfel, orice întârziere în adoptarea reformelor prevăzute de Planul Național de Redresare ar putea pune în pericol accesul la fonduri și, probabil, eligibilitatea țării pentru noul program de cumpărare de active de către BCE. Toate cele de mai sus vin împreună cu îndeplinirea țintelor bugetare stabilite de UE.

Se reamintește că Italia a acumulat o datorie de 2,7 trilioane de euro, echivalând cu 150% din PIB. Este al doilea cel mai mare raport datorie/PIB din zona euro după cel al Greciei. Și, deși Italia a înregistrat o creștere a PIB-ului de 6,6% în 2021, un ritm nemaiîntâlnit din 1976, există îndoieli cu privire la posibilitatea de a-și acoperi nevoile de împrumut și dacă noul guvern va fi capabil să susțină programul de reformă pentru a primi banii de la Fondul European de Recuperare și Redresare.

Schimbare de planuri

În ceea ce privește Grecia, condițiile de pe piețele financiare au schimbat planurile țării cu privire la o nouă ieșire pe piețe până la sfârșitul anului, precum și cu privire la realizarea unei emisiuni de obligațiuni verzi – unde factorii de creștere a randamentelor nu se datorează doar Italiei, ci și creșterii ratelor dobânzilor și a prețurilor la energie. Statul elen a atras în acest an aproximativ 70% din planul de împrumut, care a fost de 10 miliarde de euro. Adică 5,5 miliarde de euro prin emisiuni de obligațiuni, 1,5 miliarde de euro prin acțiunea de reopening a unor obligațiuni pe 7 ani și 1 miliard de euro prin obligațiuni noi pe 5 ani.

Efectele economice ale temerilor legate de instabilitatea din Italia – combinate cu iarna grea ce se anunță din cauza crizei energetice – nu se resimt în prezent în economia Greciei. Investitorii nu văd niciun risc pentru sustenabilitatea datoriei grecești și, în același timp, programul de împrumut din acest an a fost aproape finalizat. De asemenea, rezervele de numerar se ridică la 39 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că țara este protejată chiar și în cazul în care condițiile de piață vor fi descurajante pentru împrumuturi, acoperind costurile de deservire a datoriei publice.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *