Italia: Guvernul reduce sancţiunile pentru evazioniştii care acceptă să plătească sumele restante

Redacția mart. 17, 2023 0 comentarii
coruptie mita spaga bani euro

Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a aprobat o lege privind reducerea impozitelor pe veniturile personale şi pe profit şi, în acelaşi timp, au fost diminuate sancţiunile pentru evazioniştii care acceptă să plătească sumele restante, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Schema “este menită să simplifice şi să reducă povara fiscală, încurajând investiţiile şi angajările”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Conform proiectului de lege consultat de Reuters, Executivul intenţionează să elimine riscul condamnării penale pentru cei care ajung la un acord cu autorităţile şi sunt recuperate plăţile neefectuate.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, costând bugetul de stat aproximativ 90 miliarde de euro în fiecare an, conform celor mai recente date ale Trezoreriei.

În planul de redresare post-pandemie, Italia a promis Comisiei Europene să reducă aşa numitul “decalaj fiscal” – diferenţa dintre valoarea taxei pe care, teoretic, ar trebui să o colecteze Fiscul şi suma care a fost colectată de fapt – şi să recupereze aproximativ 7-8 miliarde de euro în 2024, comparativ cu 2019.

În încercarea de a revizui sistemul fiscal, legea este menită să reducă actualele tranşe de impozitare a veniturilor de la patru la trei în următorii doi ani, obiectivul final fiind realizarea unei cote unice de impozitare, a informat Trezoreria.

Actualul sistem de impozitare, numit IRPEF, prevede un impozit de minimum 23% la un venit anual de până la 15.000 euro, până la un impozit de 43% la un venit anual de peste 50.000 euro.

Pentru evitarea problemelor legate de colectarea taxelor la buget, Trezoreria intenţionează să finanţeze parţial legea reducând şi simplificând actualele 600 de metode prin care persoanele fizice şi juridice pot deduce diverse tipuri de cheltuieli din impozitele lor.

Aşa numitele “cheltuieli fiscale” privează statul de venituri de 165 miliarde de euro în fiecare an, se arată într-un document separat al Trezoreriei.

În plus, Guvernul vrea să împartă în două actuala rată de 24% a impozitului pe profit, introducând un nivel de impozitare de 15% pentru a-i recompensa pe antreprenorii care creează locuri de muncă şi investesc în inovaţie, pentru sporirea productivităţii.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *