Italia intenționează să adopte o legislație contestată care va facilita angajarea de către firme a lucrătorilor cu contracte pe termen scurt, ca parte a unui set de măsuri menite să stimuleze locurile de muncă și puterea de cumpărare a familiilor, inclusiv reduceri de impozite pentru lucrătorii cu venituri medii și mici, scrie Reuters.
Prim-ministrul Giorgia Meloni a convocat o reuniune a cabinetului pentru a aproba pachetul de măsuri la 1 mai, Ziua Muncii.
Oficialii guvernamentali au declarat că aproximativ 3,4 miliarde de euro ar urma să fie alocate pentru a reduce în acest an așa-numitul “wedge fiscal”, diferența dintre salariul plătit de un angajator și ceea ce duce acasă un lucrător, beneficiul fiind acordat angajaților cu un venit anual de până la 35.000 de euro.
Trezoreria va finanța schema prin creșterea marginală a deficitului bugetar din 2023 la 4,5% din produsul intern brut (PIB), de la 4,4% în condițiile actuale.
Roma intenționează, de asemenea, să relaxeze regulile care limitează contractele de muncă între 12 și 24 de luni.
Guvernul afirmă în proiect că o mai mare flexibilitate permite firmelor să se adapteze la incertitudinile pieței, în timp ce criticii spun că proliferarea contractelor pe termen scurt sporește nesiguranța locurilor de muncă și îi face pe oameni să fie neliniștiți cu privire la viitor.
O altă scutire fiscală, valabilă până în decembrie, este menită să încurajeze antreprenorii să angajeze tineri care nu lucrează și nici nu studiază.
Datele OCDE arată că 26% dintre italienii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani în 2021 se aflau într-o categorie cunoscută sub numele de NEET – Not in Education, Employment or Training – mult mai mare decât media Uniunii Europene.