Jeff Bezos, fondatorul Amazon și acum cel mai bogat om din lume, potrivit celui mai recent clasament al Bloomberg, a declarat în trecut că acordă prioritate somnului de opt ore în fiecare noapte, apoi își alocă „timp de odihnă” dimineața pentru a savura cafeaua, a citi ziarul și a lua micul dejun cu copiii săi, scria Quartz. De asemenea, lui Bezos îi place să își programeze prima întâlnire pentru ora 10 dimineața și își propune să își termine toate proiectele dificile până la prânz.
În teorie, reducerea cu câteva ore a somnului sau începerea primei întâlniri la ora 8 dimineața l-ar putea face pe Bezos mai productiv. Bezos recunoaștea că trezitul de dimineața l-ar putea ajuta să ia mai multe decizii, acesta spunea că nu era neapărat abordarea corectă pentru el.
Acesta spunea în urmă cu câțiva ani că este suficient să ia trei decizii bune pe zi. Gândirea lui Bezos este susținută de două decenii de cercetări privind luarea deciziilor. Capacitatea noastră de a decide se diminuează pe parcursul zilei, un fenomen pe care oamenii de știință îl numesc oboseală decizională.
Oamenii iau sute de decizii mici în fiecare zi – ce să poarte, să mănânce, să citească, să spună etc. – motiv pentru care oameni precum Mark Zuckerberg și Barack Obama evită să decidă în fiecare zi cu ce haine să se îmbrace purtând aceeași ținută. Dacă fiecare decizie îți consumă puterea creierului, a lua mai puține decizii este o mișcare inteligentă, mai ales atunci când deciziile pe care le iei au un impact asupra unei companii de 1 trilion de dolari.