Joe Biden a promulgat legea privind vastul plan de investiții în infrastructuri de 1.200 miliarde dolari

Joe Biden

Președintele american Jose Biden a promulgat legea privind vastul plan de investiții în infrastructură de 1.200 de miliarde de dolari, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, potrivit Le Figaro.

„Iată mesajul meu pentru americani: America va merge din nou înainte și viața voastră se va schimba în mai bine”, a declarat președintele.

Joe Biden, confruntat cu vești proaste în plan economic și cu probleme în ceea cea privește cota de popularitate, și-a dorit ca această ceremonie, cu sute de invitați, printre care și o fanfară, să ilustreze viziunea sa asupra unei Americi capabile de consens. Legea, aprobată cu mari dificultăți în urmă cu zece zile de Camera Reprezentanților, alocă 1.200 de miliarde de dolari pentru renovarea sau construirea de poduri, drumuri, stații de încărcare a mașinilor electrice, canalizări dar și internet de mare viteză.

Toate acestea ar trebui să pună America în poziția de a „câștiga competiția” în fața Chinei. Legea a beneficiat de votul a 13 republicani din Camera Reprezentanților, spre marea nemulțumire a lui Donald Trump, care a vrut și el un mare program de infrastructuri, care nu a văzut însă niciodată lumina zilei.

Una dintre aliatele lui Trump, Marjorie Taylor Greene, a calificat acești republicani drept „trădători”. Pe peluza Casei Albe nu s-au regăsit prea mulți lideri republicani, deși Joe Biden a insistat asupra faptului că legea este susținută de aleși din ambele partide. Rob Portman, senator republican de Ohio, a luat cuvântul, dar el nu se mai teme de represaliile taberei pro-Trump: acesta nu va mai candida în 2022, la alegerile legislative de la jumătatea mandatului care se anunță foarte complicat pentru Joe Biden și democrați. Deși proiectele lui Joe Biden sunt populare în rândul americanilor, cota sa de încredere nu încetează să scadă după retragerea haotică din Afganistan, în vara acestui an. Cel mai recent sondaj, publicat duminică de Washington Post și ABC, indică o cotă de încredere de 41%.

Inflația complică celălalt mare proiect al președintelui american, care prevede alocarea a 1.750 miliarde de dolari pentru cheltuieli sociale și tranziția verde, și care urmează să fie examinat în această săptămână de Camera Reprezentanților, pentru a fi votat ulterior în Senat.

Aici pare greu de găsit susținerea republicanilor, dintre care unii acuză măsuri „socialiste”. Ar fi nevoie de susținrea senatorilor democrați centriști precum Joe Manchin și Kyrsten Sinema, ambii prezenți la ceremonia de luni.

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *