Joe Biden îi cere lui Vladimir Putin să acționeze împotriva atacurilor cibernetice provenite din Rusia

Atac ransomware Sursa foto: Pixabay

Joe Biden i-a cerut vineri lui Vladimir Putin, într-o discuție telefonică, să acționeze împotriva atacurilor de tip “ransomware” provenite din Rusia, avertizând că, în caz contrar, Statele Unite vor lua “măsurile necesare” pentru a se apăra, scrie presa franceză.

Președintele american se află sub presiune după asaltul spectaculos de acum o săptămână care a vizat societatea americană de soft Kaseya. Confruntat cu o opoziție republicană care cere represalii, Joe Biden a discutat marți cu oficiali de rang înalt, în special din zona de informații și justiție, despre răspunsul la aceste amenințări. După întâlnire, acesta a declarat că îi va “transmite” un mesaj lui Vladimir Putin.

Vineri, democratul a discutat direct cu omologul său rus. “Președintele a subliniat importanța ca Rusia să ia măsuri față de grupările care practică” acest tip de atacuri de pe solul său, potrivit unui comunicat al Casei Abe.

Biden a “repetat că Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a apăra locuitorii săi și infrastructurile industriale în fața acestei amenințări persistente”, potrivit sursei citate.

Discuția “s-a derulat bine, sunt optimist”, a declarat ulterior Joe Biden.

Statele Unite au fost afectate recent de numeroase atacuri de tip “ransomware”, care constau în criptarea datelor unei rețele și solicitarea de răscumpărări, cel mai adesea în bitcoin, pentru cheia de decriptare.

Pe lângă Kaseya, care nu a reușit nici acum să-și repornească serverele, atacurile au mai vizat producătorul de carne JBS, rețeaua de conducte Colonial Pipeline, dar și colectivități locale sau spitale americane.

Deși Moscova neagă, majoritatea acestor atacuri au fost atribuite unor hackeri care acționează de pe teritoriul Rusiei.

În cadrul convorbirii telefonice, Vladimir Putin „a notat că, în ciuda voinței rusești de a lupta împotriva criminalității cibernetice, nu am primit în ultimele luni nicio solicitare”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

“Ținând cont de scara și periculozitatea problemei, interacțiunile dintre Rusia și Statele Unite trebuie să fie permanente, profesioniste și apolitice”, susține Kremlinul.

Departamentul american al Justiției a calificat în iulie drept „inutilă” formularea de cereri de extrădare către Rusia, acuzată că protejează hackerii de pe teritoriul său în schimbul sprijinului “în domenii de interes guvernamental”.

Casa Albă pare că dorește să evite o confruntare foarte directă. Purtătorul de cuvânt Jen Psaki a subliniat vineri că nu dispune de “informații noi care să sugereze că guvernul rus ar fi putut conduce” atacurile recente.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *