Joe Biden încearcă să relanseze parteneriatul cu UE, în fața ascensiunii Chinei, primul partener comercial al blocului comunitar

joe biden sursa foto: Facebook The White House

Joe Biden se întâlnește marți cu liderii UE la Bruxelles pentru a relansa un parteneriat puternic afectat în anii Trump și pentru a testa susținerea acestora în fața Chinei, în condițiile în care Parisul și Berlinul refuză o aliniere totală la pozițiile Washington, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.

Summitul va permite să se vadă ce se află în spatele sloganului “America is back”, după euforia stârnită de alegerea lui Joe Biden.

După criza trăită în epoca Donald Trump, care a calificat UE drept “inamic”, Joe Biden vine cu un discurs radical diferit.

“Cred că Uniunea Europeană este o entitate extraordinar de puternică și de dinamică”, a afirmat el, în cadrul summitului G7 din Anglia, o formulă care ar fi părut de neimaginat în timpul predecesorului său.

Președintele american se va întâlni la jumătatea zilei cu șeful Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Această primă întâlnire UE – SUA la Bruxelles din 2017 “nu va rezolva totul dar diplomația revine”, a subliniat luni un înalt oficial european.

Primul dosar aflat pe masă este cel al disputelor comerciale, care au atras taxe vamale de o parte și de alta a Atlanticului.

Un armistițiu a fost decretat în conflictul vechi de 17 ani între Airbus și Boeing dar acesta se va încheia în 11 iulie. În ce privește exporturile de oțel și aluminiu, UE dorește o rezolvare până în septembrie. După ce a renunțat să majoreze taxele pentru produse americane, europenii estimează că mingea se află acum în terenul Washingtonului.

Joe Biden vrea “să dezamorseze disputele pentru a se concentra pe prioritatea sa, China”, subliniază Eric Maurice de la fundația Schuman.

În privința europenilor, “ei vor să afle care este marja lor de manevră în această alianță împotriva Beijingului. Există un acord între ei pentru a nu se alinia total, din rațiuni geopolitice pe partea franceză și economice în cea germană”, a adăugat el.

Dacă Europa se străduiește să-și protejeze marea sa piață de concurența neloială a companiilor din China, ea trebuie de asemenea să menajeze o putere mondială care a devenit primul său partener comercial.

Bruxellesul nu a renunțat la controversatul acord încheiat în decembrie cu Beijingul și care viza deschiderea pentru investitorii europeni a unor sectoare în care accesul era închis sau restricționat. Acordul este în prezent înghețat după sancțiunile impuse de UE pentru încălcarea drepturilor uigurilor, urmate de contra-sancțiuni ale Beijingului.

“Primul reset”

Chiar dacă Bătrânul Continent nu mai este prioritatea Americii, după bascularea spre Asia-Pacific, sub Barack Obama, Joe Biden vrea să arate Chinei și lui Vladimir Putin, cu care se întâlnește vineri, “că SUA și Europa sunt sudate”.

“Unitatea transatlantică este esențială pentru ca presiunea să fie maximală” asupra Moscovei, a recunoscut un responsabil european, în condițiile în care UE este îngrijorată de tentativele rusești de destabilizare în Ucraina și în Georgia, două foste republici sovietice tentate de apropierea de Uniune.

Americanii și europenii se declară “pregătiți să răspundă ferm la repetarea comportamentelor negative și activităților nocive” ale Moscovei, potrivit proiectului de declarație comună.

În ceea ce privește China, ei se angajează să “coopereze strâns” respectând în același timp “abordările respective” și își exprimă îngrijorarea legată de încălcarea drepturilor omului în Xinjiang și în Hong Kong și de ambițiile Beijingului în marea Chinei.

SUA și UE doresc un front comun în privința tehnologiilor și comerțului. În fața gigantului asiatic, care amenință supremația SUA în sectorul digital și a normelor etice ale Occidentului (supraveghere, confidențialitatea datelor…), cele două părți doresc noi tehnologii bazate pe “valori democratice comune”.

Un Consiliu comun al comerțului și tehnologiei va fi creat pentru a lucra la aceste norme.

Reuniunea de o durată de două ore și fără conferință comună de presă este ”un prim reset al relației”, crede Ricardo Borges de Castro de la EPC (European policy centre).

Dar “europenii trebuie să profite de această oportunitate deoarece nimeni nu știe ce se va întâmpla la alegerile americane din 2024”, avertizează expertul.

sursa foto: Facebook The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *