Josep Borrell: UE va aplica un nou pachet de sancțiuni Rusiei vizând industria petrolieră a Moscovei și mai multe bănci rusești, inclusiv Sberbank

Josep Borrell

Uniunea Europeană va aplica un nou pachet de sancțiuni Rusiei vizând industria petrolieră a Moscovei, mai multe bănci rusești și pe cei responsabili de dezinformare, a declarat marți principalul diplomat al UE, scrie Reuters.

„Lucrăm la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care are ca scop dezactivarea mai multor bănci, enumerarea actorilor de dezinformare și abordarea importurilor de petrol”, a declarat principalul diplomat al UE Josep Borrell, într-un mesaj pe Twitter.

Cea mai recentă rundă de sancțiuni ar afecta și Sberbank, principalul creditor al Rusiei, au spus diplomații, adăugând instituția la mai multe bănci care au fost deja excluse din sistemul SWIFT.

Borrell a spus că măsurile propuse de Comisie împotriva Rusiei vor fi prezentate celor 27 de state membre UE spre aprobare. Oficialii au declarat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe noile sancțiuni propuse miercuri și că acestea vor include o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți Occidentul că ar putea rezilia exporturile și tranzacțiile ca răspuns la povara sancțiunilor impuse de UE și Statele Unite.

Un embargo asupra petrolului rusesc ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar ajungerea la un acord asupra măsurii a divizat țările blocului, care se bazează pe Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol.

Ungaria și Germania s-au numărat printre cele care au rezerve împotriva unui embargo petrolier. Printre preocupările lor a fost că majorarea prețurilor la energie ar afecta economiile UE care se confruntă deja cu inflația.

Rezistența la interzicerea importului de petrol a dispărut în ultima săptămână după ce s-a încheiat un acord care ar oferi scutiri Slovaciei și Ungariei, au declarat diplomații pentru Reuters, citând două țări foarte dependente de țițeiul rusesc.

Sursa foto: consilium.europa.eu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.