Prin Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027, Uniunea Europeană își propune ca acele regiuni care vor suferi pierderi economice pentru a reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră, să fie sprijinite financiar. În România, șase județe vor beneficia de aceste fonduri: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, scrie Rador.
Astfel, unitățile administrativ teritoriale dar și sectorul privat pot accesa, în perioada următoare, fonduri de 235 de milioane de euro pentru reducerea poluării și gestionarea forței de muncă afectate de închiderea unor fabrici.
„Acest fond, Mecanismul de Tranziție Justă, care vine și cu granturi, și cu împrumuturi pentru administrațiile locale, pentru companii, vine să susțină atenuarea efectelor pe care le au unele regiuni din Europa în această tranziție, care înseamnă închiderea unor companii, în special în domeniul carbonifer, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Județul Mureș, alături de alte cinci județe din România, a fost identificat în raportul de țară din anul 2019 ca fiind un județ care, datorită efectelor pe care le va avea în urma acestei tranziții, va beneficia de Fondul de Tranziție Justă”, spune Ovidia Caba, directorul Direcției Politici Regionale și Programe din cadrul ADR Centru.
Cea mai mare sumă din acest program, de aproape 100 de milioane de euro, este destinată IMM-urilor.
Alte 34 de milioane sunt alocate pentru producerea de energie solară, iar 17 milioane de euro se alocă pentru sprijinirea proceselor de producție ecologice.
Apelurile pentru aceste finanțări se vor deschide începând cu al doilea trimestru al acestui an.