Aproape jumătate din companiile londoneze al căror personal poate lucra de acasă se așteaptă să o facă până la cinci zile pe săptămână după terminarea pandemiei, iar întreprinderile mai mici sunt mai predispuse decât cele mai mari să meargă mai departe cu munca la distanță, scrie Bloomberg.
Conform unui sondaj realizat în rândul a 520 de lideri de afaceri de către Camera de Comerț și Industrie din Londra, ceva mai multe companii au spus că principalul motiv de îngrijorare al angajaților cu privire la revenirea la birou este riscul contractării Covid-19 atunci când fac naveta – mai degrabă decât la birou.
În timp ce majoritatea economiștilor sunt de acord că lucrul la distanță este probabil să continue într-o anumită formă, cifrele sugerează un impact profund asupra locului de muncă care s-ar putea traduce prin reducerea numărului de oameni în marile orașe și vânzări mai mici pentru companiile care se bazează pe oamenii care merg la birouri.
„Multe întreprinderi au luat deja decizii cu privire la sediile și modurile lor de lucru, odată cu eliminarea restricțiilor”, a spus Richard Burge, director executiv al LCCI.
Aproximativ 6 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie care ar putea fi realizate de oriunde riscă să fie externalizate în alte țări, potrivit unui raport separat al Institutului Tony Blair pentru Schimbare Globală, grupul de cercetare fondat de fostul prim-ministru al Regatului Unit.
Acesta a avertizat că „experimentul în masă” cu lucrul la distanță înseamnă că companiile preocupate de costuri ar putea decide să păstreze doar personalul de bază necesar pentru colaborarea în persoană și luarea deciziilor.