Polonia a transmis oficial luni planul de recuperare și reziliență către Comisia Europeană, structurat pe cinci piloni, printre care mediul de afaceri și energia verde, și devine oficial a 14-a țară care a depus planul.
Acest plan stabilește reformele și proiectele de investiții publice pe care Polonia intenționează să le pună în aplicare cu sprijinul Facilității de recuperare și reziliență (RRF).
Polonia a solicitat în total 23,9 miliarde de euro subvenții în cadrul RRF și 12,1 miliarde de euro în împrumuturi.
Planul polonez este structurat în jurul a cinci piloni ai rezilienței economiei, inclusiv mediul de afaceri, inovarea și politica pieței muncii; energie verde; transformare digitală; transport durabil și sistemul de sănătate. Planul include măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, a eficienței energetice în clădiri, dezvoltarea surselor regenerabile de energie, transportul cu emisii zero și accesul la internet în bandă largă. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Planul propune proiecte în șase zone emblematice europene.
RRF este instrumentul cheie în centrul NextGenerationEU, planul UE de a ieși mai puternică din pandemia COVID-19. Acesta va furniza până la 672,5 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile și reformele. Aceasta se împarte în subvenții în valoare totală de 312,5 miliarde de euro și 360 miliarde de euro în împrumuturi. FRR va juca un rol crucial în a ajuta Europa să iasă mai puternică din criză și să asigure tranzițiile ecologice și digitale.
Comisia Europeană a primit acum un total de 14 planuri de recuperare și reziliență, din Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia.