Kazahii de la KazMunayGas se numără printre firmele care vor să preia rafinăria Lukoil din Bulgaria

lukoil petrotel, rafinarie, ploiesti Sursa: Petrotel.lukoil.com

Grupul kazah KazMunayGas, proprietarul rafinăriei Petromidia, a depus o ofertă pentru preluarea rafinăriei din Bulgaria a grupului rus Lukoil, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea negocierilor, transmite Agerpres.

Potrivit acestora, firma elveţiană Litasco SA, divizia internaţională de marketing şi trading a grupului Lukoil, care în mod oficial deţine rafinăria Lukoil Neftohim de la Burgas, a acceptat deja oferte angajante de la mai mulţi potenţiali ofertanţi, iar unul dintre aceştia este KazMunayGas. Compania kazahă discută cu Vitol Group, cel mai mare trader independent de petrol din lume şi un jucător important don Kazahstan, pentru finanţarea unei posibile achiziţii a rafinăriei de la Burgas.

KazMunayGas se aşteaptă ca procesul de licitaţie să dureze aproximativ o lună, a precizat una din surse. Preţul ar putea să se ridice la aproximativ un miliard de dolari şi, chiar dacă firma elveţiană Litasco SA nu este vizată de sancţiunile internaţionale, o condiţie pentru aprobarea tranzacţiei ar fi garanţia că banii primiţi pentru vânzarea rafinăriei din Bulgaria nu vor fi transferaţi în Rusia, a adăugat sursa citată de Bloomberg.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, analizează o posibilă vânzare a rafinăriei de la Burgas încă din 2023, motivul fiind “legislaţia discriminatorie şi alte decizii incorecte, părtinitoare politic faţă de rafinărie”. Aceasta după ce Bulgaria a decis să interzică importul de ţiţei rusesc, la fel cum au făcut şi alte ţări din Europa după invazia din Ucraina. În consecinţă, ponderea ţiţeiului kazah procesat în Bulgaria a ajuns la 40%, restul venind din Orientul Mijlociu.

Luna trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că grupul petrolier ungar Mol a făcut şi el o ofertă pentru rafinăria Lukoil din Bulgaria.

Sursele citate de Bloomberg susţin că grupul KazMunayGas vrea să obţină sprijinul Guvernului bulgar pentru oferta sa, susţinând că rafinăria de la Burgas a fost concepută să proceseze ţiţei rusesc care are o calitate similară cu cea a petrolului din Kazahstan. Dacă oferta sa va fi câştigătoare, KazMunayGas susţine că va furniza ţiţei kazah în cei mai buni termeni posibili pentru rafinăria de la Burgas şi subliniază că alţi ofertanţi nu pot oferi o astfel de aprovizionare stabilă.

Guvernul bulgar “monitorizează cu atenţie procesul, dar nu poate avea o implicare directă asupra schimbului de proprietate, deoarece la acest moment există un acţionar majoritar privat”, a declarat la finele lunii decembrie ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov.

Grupul KazMunayGas este acţionarul majoritar al KMG International, o companie care deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinăriei, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail a KMG International cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.