Kazahstanul a câștigat cu 50% mai mult din exporturile de petrol în 2022/ Încasările au crescut datorită exploziei preţului ţiţeiului, chiar dacă țara a exportat mai puțin petrol

petrol

Veniturile înregistrate în 2022 de Kazahstan din exporturile de petrol au crescut cu 50%, graţie exploziei preţului ţiţeiului, chiar dacă volumul livrărilor de petrol peste hotare a scăzut, arată datele statistice publicate marţi, transmite Reuters.

Kazahstanul depinde de transportul petrolului pe teritoriul Rusiei, ţară care a fost afectată de sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invadării Ucrainei.

Potrivit datelor oficiale publicate de Biroul naţional de statistică din Kazahstan, în 2022 valoarea exporturilor de petrol ale Kazahstanului a urcat la 46,8 miliarde de dolari, în condiţiile în care au fost exportate 65 de milioane de tone de petrol, faţă de cele 31 miliarde de dolari generate în 2021 de pe urma exportului a 65,5 milioane de tone de petrol.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Creşterea veniturilor în 2022 a venit ca urmare a majorării preţului petrolului, în condiţiile în care preţul mediu anual pentru petrolul exportat de Kazahstan a urcat la 720 de dolari pe tonă anul trecut, de la 473 dolari pe tonă în 2021.

Pe baza estimărilor Reuters, în perioada ianuarie-februarie 2023, preţul mediu pentru petrolul exportat de Kazahstan a fost de 621 de dolari pe tonă, faţă de 697 dolari pe tonă în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 90% din petrolul kazah ajunge pe pieţele de export via oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) şi reţeaua controlată de Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia.

Potrivit informaţiilor publicate anterior de Comitetul privind veniturile statului kazah, veniturile din taxe care au fost primite de Fondul Naţional din Kazahstan din partea sectorului petrolier (taxe pe profit, taxe pentru extracţia de resurse minerale, taxe pe exporturi şi plăţi efectuate în cadrul acordurilor de împărţire a producţiei) s-au dublat anul trecut până la 13,87 miliarde de dolari, de la 6,11 miliarde de dolari în 2021. În primele două luni ale acestui an, veniturile din taxe plătite către Fondul Naţional din Kazahstan de către sectorul petrolier s-au cifrat la 2,68 miliarde de dolari, în creştere de la 2,10 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Samruk, fondul suveran de investiţii din Kazahstan, este cel mai mare acţionar la JSC NC KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil.

KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International, o companie care deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail a KMG International cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: