Kremlin: Sabotajul nu poate fi exclus ca motiv pentru avarierea rețelei de conducte Nord Stream / „Este o problemă legată de securitatea energetică a întregului continent”

G4Media sept. 27, 2022 1 comentarii
nord stream 2, gaze naturale, gazoduct, energie, rusia, germania, gazprom Sursa foto: Nord-Stream.com

Kremlinul a declarat marți că nu exclude sabotajul ca motiv al avarierii rețelei de conducte Nord Stream, construită de Rusia în Marea Baltică, relatează Reuters.

Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat mai devreme marți că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune “fără precedent” într-o singură zi.

“Nici o opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice cu reporterii, când a fost întrebat dacă sabotajul a fost motivul avariilor.

El a mai spus că Kremlinul este foarte îngrijorat de această situație, care necesită o anchetă rapidă, deoarece este o problemă pentru securitatea energetică a “întregului continent”.

“Aceasta este o veste foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, este vorba despre niște daune de natură neclară la conducta din zona economică a Danemarcei”, a spus el.

“Aceasta este o problemă legată de securitatea energetică a întregului continent”.

Nord Stream AG a declarat că este imposibil de estimat când va fi restabilită capacitatea de lucru a sistemului de rețele de gaze.

Nord Stream 1, care constă din două linii paralele cu o capacitate nominală de 27,5 miliarde de metri cubi pe an fiecare, a început să furnizeze gaze direct din Rusia către Germania în 2011.

Nord Stream 2, care merge aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost construit în septembrie 2021, dar nu a fost lansat niciodată, deoarece Germania a refuzat să îl certifice. Proiectul a fost oprit complet cu doar câteva zile înainte ca Moscova să își trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.

Sursa foto: Nord-Stream.com

Comentarii

  1. Ca lucrator in petrol si gaze am invatat ca nu poti inchide o sonda care produce gaze doar inchizand robineti, aceata inchidere poate fi doar tempoarara. Daca tii productia deschisa si inchizind robinetul la capatul unei conducte aceasta poate ceda. Acum nu pot sa imi dau seama daca e sabotaj sau doar prostiei uriasa prin lasarea conductelor pline cu gaz…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *