România, campioana exporturilor de semințe de rapiță și de floarea soarelui, are, totuși, o balanță negativă în comerțul cu semințe oleaginoase, notează publicația lanțulalimentar.ro. Jurnaliștii au comparat cifrele din ultimii ani și s-au întrebat dacă nu cumva România re-exportă marfă adusă din Ucraina.
În cazul semnițelor de rapiță, de exemplu, 146 de mii de tone din țara noastră au ajuns pe piețele terțe (din afara Uniunii Europene), în intervalul 1 iulie 2022 – 14 mai 2023. Aceasta este cea mai mare cantitate vândută de un stat membru al Uniunii Europene, pe piețe extra-comunitare (Marea Britanie, Pakistan, SUA, Coasta de Fildeș și Rusia) notează publicația citată. Pe podium au mai urcat Letonia și Lituania, fiecare cu circa 70 de mii de tone.
În același interval, România a importat de pe piețele terțe peste 400 de mii de tone de semințe de rapiță, un record istoric. Au fost importuri mai mari de 4 sau de 8 ori decât în anii precedenți.
La floarea soarelui, în intervalul 1 iulie 2022 – 14 mai 2023, România a fost, ca și în cazul semințelor de rapiță, campioana europeană a exporturilor cu aproape 208 mii de tone. Pe locul doi a fost Bulgaria, cu aproape 205 mii tone și pe trei s-a clasat Franța cu doar 11 mii de tone.
Dar și la importuri balanța este negativă, pentru că România a importat 476 mii de tone. Bulgaria, pe locul 1 la acest capitol, a importat aproape dublu față de România.
De unde au venit de semințe de floarea soarelui în piața europeană. Cele mai multe, 85 la sută, vin din Ucraina ( 1,8 milioane de tone). Restul, din Moldova, Argentina, China și Turcia.
Datele din ultimul deceniu arată că România a avut ani exporturi mici de semințe de rapiță, dar și cu cifre apropiate de cele de anul trecut, astfel că nu poate fi afirmat cu certitudine că România re-exportă semințe de rapiță din Ucraina.
O situație similară este și în cazul semințelor de floarea soarelui. Concluzia lanțulalimentar.ro este că importurile mult mai mari sunt direcționate către procesatorii din România, care ar putea exporta ulei rafinat într-o fază primară.