Legea care obligă fermierii să raporteze lunar la minister stocurile de produsele agricole şi alimentare, atacată la Curtea Constituțională. ”Încalcă secretul comercial și ajută grupurile de interese”

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

Parlamentarii USR și Forța Dreptei au anunțat miercuri că atacă la Curtea Constituțională (CCR) legea care obligă producătorii să raporteze lunar Ministerului Agriculturii stocurile de produse agricole și alimentare, potrivit unui comunicat.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în calitate de cameră decizională la 6 februarie un proiect de lege prin care producătorii agricoli şi operatorii economici sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile de produse agricole şi alimentare.

Proiectul de lege stabileşte modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional şi comercianţii, “denumiţi în continuare operatori economici din sectorul agroalimentar”.

Obligația acestor raportări va permite grupurilor de interese conectate la instituțiile statului să intre în posesia unor informații cu caracter de secret comercial și să facă averi, prin speculă și manipularea prețurilor, în timp ce producătorii români își vor pierde puterea de negociere, atrag atenția reprezentanții USR.

„PNL și PSD sunt la un pas de instituirea rechizițiilor la preț fix – dar nu pentru stat, ci pentru samsari. Ce s-ar întâmpla dacă doar băieții deștepți ar ști câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse și unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Băiatul la costum, cu mașină de lux, care va sosi la poarta fermei, va ști ce cantități are agricultorul în silozuri, de când le are și când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului prețul și condițiile de achiziție. Practic, acești băieți ar face bani buni pe operațiuni de import – export, vor manipula prețul la produsele agricole”, transmite deputatul USR Bogdan Rodeanu.

În sesizarea la CCR se arată că legea încalcă prevederile constituționale legate de libertatea economică și de protecția concurenței loiale. În plus, propunerea legislativă este nejustificată și nefundamentată, iar expunerea de motive încalcă normele de tehnică legislativă, deoarece nu respectă principiului securității juridice, previzibilității și clarității normelor.

USR a votat împotriva acestei legi, miercuri, 8 februarie, în Camera Deputaților, legea fiind însă adoptată prin votul majorității PSD-PNL.

Excepţie de la prevederile legii vor face doar comercianţii care deţin structuri de vânzare cu suprafaţă de vânzare de până la 400 de metri pătraţi inclusiv, fără spaţiile destinate depozitării şi producţiei mărfurilor, comercianţii ambulanţi, comercianţii care desfăşoară activităţi de servicii de alimentaţie publică, precum şi care desfăşoară activităţi de comercializare în zone publice.

Nerespectarea prevederilor acestui proiect constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *