Legea kurzarbeit a intrat în vigoare. Angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaților cu până la 80%

constructii, santier, muncitori Sursa foto: Facebook/ FMI

Legea care prevede posibilitatea reducerii timpului de lucru pe durata pandemiei (kurzarbeit) a intrat în vigoare de vineri, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat-o. Datorită acestei legi, angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaţilor cu până la 80%, pe perioada stării de urgenţă sau de alertă, scopul fiind de a preveni concedierile în companiile aflate în dificultate pe durata pandemiei.

Legea modifică o ordonanță de urgență emisă în 2020 de guvernul Orban şi prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, potrivit News.ro.

Mediul de afaceri a salutat promulgarea legii, atât federația patronală Concordia, cât și Consiliul IMM-urilor arătând că în absența acestui act legislativ ar fi lipsit angajatorii de un instrument vital în perioada pandemiei.

Legea pentru aprobarea OUG 211/2020 şi pentru modificarea OUG 132/2020 a fost adoptată la 10 martie de Camera Deputaților.

Un amendament al Comisiei de muncă prevede posibilitatea ca angajatorii să reducă timpul de muncă al salariaților de la 50%, cât era în versiunea inițială, la 80%:

„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”.

Sursa foto: Facebook/ FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *