Legea UE privind încărcătorul unic USB-C intră în vigoare / Producătorii au 2 ani la dispoziție pentru implementarea directivei / Apple s-a opus cu tărie noilor reguli 

Redacția dec. 27, 2022 0 comentarii
iPhone USB-C

Uniunea Europeană a lansat marţi legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piaţa unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C, astfel că producătorii vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea directivei, care va deveni obligatorie la finele lui 2024, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Scopul noii legislaţii comunitare este de “a face viaţa mai uşoară consumatorilor”, dar şi de a reduce deşeurile tehnologice generate în UE, începând cu telefoanele mobile, tablete, cărţi electronice, camere digitale, console video şi căşti.

Actualul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la generarea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene.

Noul act normativ îşi propune să reducă această cifră, permiţând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus (cetăţenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) şi egalizează şi viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanţă ce încărcător se foloseşte.

Dar Swappie, cu sediul în Finlanda, care vinde iPhone-uri recondiționate, a numit recent aceste reguli “un scenariu dulce-amărui”, scrie Politico. Aceasta se teme că directiva va face imposibilă vânzarea de telefoane din afara UE fără porturi de încărcare USB-C, tăind o sursă de telefoane recondiționate.

“Industria recondiționării trăiește prin aprovizionarea cu dispozitive second-hand, ceea ce înseamnă că toate reglementările privind industria generală a smartphone-urilor sfârșesc prin a avea un impact direct asupra accesului nostru la aprovizionare”, a declarat compania într-un comunicat.

Țările UE au termen până la 28 decembrie 2023 pentru a transpune directiva în regulamentele naționale – un lucru care reprezintă adesea o problemă pentru capitalele rămase în urmă.

Primul termen limită important vine la un an după aceea, moment în care toate dispozitivele, cu excepția laptopurilor, vor trebui să respecte normele; laptopurile au timp până la 28 aprilie 2026.

Comisia poate adăuga alte categorii de dispozitive pe listă prin intermediul unor acte delegate începând cu 2025 și, ulterior, la fiecare cinci ani.

Apple s-a opus cu fermitate noilor norme, argumentând într-un studiu pe care compania americană l-a comandat că beneficiile de mediu s-ar ridica doar la 13 milioane de euro, dar ar înăbuși inovarea în materie de tehnologie de taxare în valoare de 1,5 miliarde de euro. În feedback-ul său cu privire la propunere, Apple a îndemnat legiuitorii să evite acest lucru “prin reconsiderarea integrală a propunerii sau prin modificarea acesteia”.

Acest argument nu a avut prea mare succes, iar instituțiile UE au ajuns la un acord comun privind încărcătorul în iunie.

În pofida nemulțumirilor sale, Greg Joswiak, cel mai important director de marketing al Apple, a declarat în octombrie la o conferință a Wall Street Journal că Apple se va conforma. iPhone 15, care se va lansa în toamnă, reprezintă prima ocazie de a trece la USB-C.

Mandatul UE de a trece la USB-C ar putea fi o victorie de scurtă durată. Industria smartphone-urilor s-a orientat către tehnologia de încărcare fără fir, în care un câmp magnetic transferă energia de la o stație de încărcare sau de pe o plăcuță de încărcare la dispozitiv, ocolind necesitatea unui port de încărcare.

Normele UE nu se referă la încărcarea fără fir – deocamdată. Legiuitorii au adăugat o obligație pentru Comisie de a prezenta un raport privind această tehnologie până la 28 decembrie 2026, dar industria nu așteaptă. Apple și alți producători importanți de smartphone-uri au adoptat deja un standard, tehnologia Qi open-source, promovată de un grup industrial, Wireless Power Consortium.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *