Librăriile Cărturești: Nu am boicotat Bookster și nu ne-am coordonat acțiunile cu niciun alt jucător de pe piața de carte. Asistăm la un abuz greu de conceput / Cărturești, cea mai mare amendă, de 4 milioane de lei, de la Consiliul Concurenței în disputa Bookster

Librăriile Cărturești Sursa foto: Facebook/ Cărturești

Librăriile Cărturești, care au primit cea mai mare amendă, de 4 milioane de lei, dintr-un total de 6 milioane de lei amenzi date de Consiliul Concurenței în cazul „bibliotecii Bookster”, afirmă că nu a boicotat Bookster și că nu și-a coordonat acțiunile cu niciun alt jucător de pe piața de carte.

  • Lansată în 2013, Bookster se prezenta la acel moment ca un „Uber, Spotify sau Airbnb” al bibliotecilor publice locale, cu zeci de mii de abonați, modelul de afaceri fiind acela de a împrumuta gratuit cărți către angajații companiilor. În schimb, companiile plăteau un abonament pentru transportul cărților împrumutate la birou. În 2021, Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă la adresa editurilor și librăriilor după o plângere depusă de Bookster, care acuza că este scos din piață. Ancheta s-a încheiat în 2024 cu amenzi de aproape 6 milioane lei.

Cărturești transmite astfel: „Cărturești nu a avut nicio pretenție de la Bookster, nu a fost parte din procesul intentat de către edituri și Asociația Editorilor din România împotriva Bookster, nu a fost consultat în această privință, nu a asistat în vreun fel acest demers și nu a avut cunoștință de el până la momentul în care a devenit public. Cărturești nu a participat la vreuna din presupusele întâlniri, discuții sau înțelegeri în legătură cu Bookster, nu și-a coordonat acțiunile cu niciun alt jucător de pe piața de carte și nu a participat la nicio activitate de tip boicot. Valorile în care crede și pe care le promovează Cărturești încurajează concurența și un ecosistem sănătos în piața de carte și, evident, respectarea drepturilor de autor, care guvernează activitatea tuturor actorilor din această piață.”

Librăriile mai transmit că au prezentat dovezi în acest sens în cadrul raportului de investigație, însă acuză că „acestea au fost ignorate în mod nejustificat, iar acum compania este denigrată în spațiul public prin declarațiile false sau trunchiate” ale Consiliului Concurenței.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Asistăm la un abuz greu de conceput”, transmite Cărturești.

Cărturești mai reclamă că președintele Consiliul Concurenței a incriminat acțiunea în instanță pe care au derulat-o editurile față de Bookster prin decizia de amendare a librăriilor și editurilor, dar în același timp instituția spune că principala cale de acțiune este adresarea în instanță.

„Acționarea în instanță nu înseamnă altceva decât o exercitare a dreptului de liber acces la justiție prevăzut în Constituție, iar incriminarea demersului de către Consiliul Concurenței este profund îngrijorătoare”, arată librăriile.

Cărturești mai spune că Consiliul Concurenței „ignoră voit” și „induce astfel în eroare și opinia publică” atunci când vorbește despre „așa-zisul boicot” că, odată notificată inexistența unor acorduri privind drepturile de autor, continuarea vânzărilor poate atrage răspunderea, inclusiv penală, a tuturor persoanelor implicate în lanțul comercial.

„În aceste condiții, orice distribuitor are libertatea deplină de a decide în mod individual dacă poate continua sau nu livrările. Iar concluzia contrară susținută de către Consiliul Concurenței nu doar că e lipsită de temei faptic și juridic, ba chiar penalizează societățile precum Cărturești care respectă pe deplin prevederile legislației drepturilor de autor”, explică Cărturești.

Librăriile mai spun că, deși Consiliul Concurenței îndeamnă editurile și librăriile să-și dovedească nevinovăția în instanță, este bine cunoscut faptul că un proces de genul acesta poate dura ani de zile, „timp în care opinia publică este dezinformată”.

Cărturești mai spune că nu a recurs la posibilitatea de reducere semnificativă a amenzii prin «recunoașterea» faptelor, menționată de președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu, întrucât „nu poate recunoaște ceva de care nu este vinovat”.

„Cărturești își ia deciziile în mod autonom, conform propriilor convingeri etice și valori, respectând legislația în vigoare, precum și munca autorilor, traducătorilor, ilustratorilor, redactorilor și a tuturor celor care depun eforturi pentru apariția și promovarea unei cărți. Considerăm, de altfel, că aceste convingeri și valori sunt împărtășite de toți cititorii. Ca să-l parafrazăm pe Ray Bradbury, nu e nevoie să arzi cărțile pentru a distruge o cultură, e suficient să-i descurajezi pe cei care le fac posibile”, conchide Cărturești, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Context. Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că a amendat marile librării și Asociația Editorilor cu circa 5,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), pentru că s-au coordonat să limiteze comercializarea de cărți către „biblioteca pentru corporatiști” Bookster. Cea mai mare amendă a primit-o Cărturești, de 4 milioane de lei. Investigația Consiliului Concurenţei a început în anul 2021.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. – 422.220,85 lei
  • Nemira Publishing House S.R.L. – 324.636,37 lei
  • Humanitas S.A. – 365.718,84 lei
  • Publica Com S.R.L. – 174.677,34 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) – 3.982.290,66 lei
  • Librăriile Humanitas S.A. – 582.362,94 lei
  • Asociația Editorilor Din România – 115.696,04 lei

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor, arată Consiliul Concurenței.

Edituri și librării au transmis, miercuri și joi, reacții la anunțul Consiliului Concurenței. Curtea Veche Publishing transmite că consideră amenda anunțată de Consiliul Concurenței „una nemeritată și abuzivă și trădează o profundă neînțelegere a industriei de carte de către Consiliului Concurenței”. Cărturești a transmis că „respinge fără rezerve concluziile și declarațiile publice fără substanță, temei legal și competență prin care Consiliului Concurenței susține pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural”. Nemira Publishing House anunță că va contesta în instanţă sancţiunea primită din partea Consiliului Concurenţei, în valoare de 324.636 lei, pe care o consideră netemeinică.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat ulterior că instituția nu se poate implica în conflictul comercial al editurilor şi librăriilor cu Bookster, acesta fiind apanajul instanţei, iar sancţiunea a fost aplicată ca urmare a faptului că au încălcat Legea concurenţei, companiile neavând dreptul să limiteze accesul unui cumpărător la carte.

Bogdan Chiriţoiu a recunoscut că sancţiunile sunt severe, dar a precizat că s-a avut în vedere să nu fie afectată viabilitatea companiilor respective.

Ionuț Trupină, Director General al librăriilor Humanitas, a declarat ulterior într-un interviu pentru Economedia că amenzile date de Consiliul Concurenței editurii și librăriilor Humanitas sunt nejustificate, pun mari probleme de existență pentru firme și vor impacta toată piața de carte în cascadă.

Investigația a fost declanșată în 2021 ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toți Copiii, care deținea atunci biblioteca Bookster.

Anterior, în anul 2019, zece dintre cele mai mari edituri din țară și Asociația Editorilor din România (AER) au reclamat o firmă și o asociație, care operează biblioteca Bookster, pentru „acțiune în concurența neloială”. În proces apare ca pârât și Ministerul Culturii, instituția căreia îi revine sarcina să autorizeze biblioteci.

În prezent, proprietarul actual al Bookster anunță că nu are nicio legătură cu plângerea făcută editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței pe piața de carte. Grupul OCTRA susține că a cumpărat brandul Bookster în urmă cu patru ani, iar în prezent nu are nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii, cea care anterior deținea biblioteca și care a depus plângerea la Consiliul Concurenței.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ceva e cusut cu ata alba in toata aceasta poveste.
    Coordonarea anticoncurenta a acestor firme impotriva Bookster este clar o practica care trebuie sanctionata. In acelasi timp, dar aici nu sunt expert si nici nu cunosc legislatia, nu era mai corect sa se indrepte impotriva Bookster prin incalcarea drepturilor de autor? La fel este si in domeniul muzical, unde exista o multime de librarii de muzica online (Spotify, Amazon Music, Apple Music etc.) care au contracte cu furnizorii de continut privind drepturile de autor. Din cate am inteles, Bookster nu a facut acest lucru, in schimb a cumparat cartile de la edituri apoi le-a imprumutat mai departe, ceea ce este intr-un conflict clar cu protejarea drepturilor de autor. Este ca si cum eu cumpar albumele de muzica de pe Amazon apoi imi fac un app si le dau mai departe. Asa ceva nu se poate.
    Dar din nou, sigur sunt detalii legislative pe care nu le cunosc si care imi pot demonta usor ceea ce am scris mai sus. Dar ca simplu consumator observ ca undeva ceva nu este in regula.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.