Liderii din tehnologie cer o pauză în domeniul inteligenței artificiale pentru că nu au niciun produs pregătit, spune șeful companiei americane de software Palantir

Creier - inteligență artificială Pixabay Foto: Creier - inteligență artificială. Sursa foto: Pixabay

Șeful companiei Palantir, Alex Karp, se opune ideii unei pauze în cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, în contrast cu o scrisoare deschisă din partea Future of Life Institute, semnată de unele dintre cele mai mari nume din industria tehnologică, scrie CNBC.

Scrisoarea, care a adunat peste 31.000 de semnături, printre care se numără nume precum Elon Musk, directorul general al Tesla, și Steve Wozniak, cofondatorul Apple, a cerut o pauză în cercetarea în domeniul inteligenței artificiale pe modele mai mari decât GPT-4, care alimentează instrumente precum ChatGPT.

Scrisoarea mai spunea că, dacă “o astfel de pauză nu poate fi promulgată rapid, guvernele ar trebui să intervină și să instituie un moratoriu”.

Într-un interviu acordat postului BBC Radio, Karp a declarat că este de părere că “mulți dintre cei care cer o pauză, cer o pauză pentru că nu au niciun produs”.

El a adăugat, fără să numească pe nimeni, că acest lucru se datorează faptului că “oamenii care nu au nimic de oferit vor să studieze inteligența artificială”, dar prin luarea unei pauze, acest lucru ar putea duce la faptul că adversarii ar putea fura un avantaj nu doar în ceea ce privește aplicațiile comerciale, ci și în cele militare.

Pentru el, “a studia acest lucru și a permite altora să câștige atât în domeniile comerciale, cât și pe câmpul de luptă” este o strategie foarte proastă.

Când a fost întrebat dacă ceea ce își dorește este o “cursă a inteligenței artificiale” asemănătoare cursei înarmărilor din timpul Războiului Rece, Karp a declarat pur și simplu că “există deja o cursă a înarmărilor în materie de inteligență artificială, doar că noi suntem în față, [și] nu este ca și cum dacă încetinim, cursa IA se va opri”.

El a subliniat că “cel mai important eveniment” în această cursă nu este reprezentat de modele lingvistice de mari dimensiuni precum GPT-4, ci de modul în care IA a fost utilizată în aplicații militare.

Karp subliniază că forțele ucrainene au folosit tehnologiile Palantir pentru a obține un avantaj tehnologic față de forțele rusești invadatoare. Un articol din The Times din decembrie 2022 a dezvăluit că AI-ul Palantir a permis Ucrainei să crească precizia, viteza și mortalitatea loviturilor de artilerie, deși are forțe de artilerie comparativ mai mici. Palantir vinde software guvernelor și organizațiilor din sectorul privat, care le ajută să analizeze cantități mari de date.

Apariția acestui software cu inteligență artificială pe câmpul de luptă “aruncă pur și simplu o mănușă pentru fiecare țară din lume”, a declarat Karp. El a adăugat: “în special pentru adversarii noștri, ei nu își pot permite ca noi să avem acest avantaj. Și astfel, cursa a început. Se pune doar problema dacă rămânem în frunte sau cedăm conducerea”.

 

Foto: Creier - inteligență artificială. Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *