Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) au aprobat formal un impozit pe profit minim global de 15%, în cadrul unei întâlniri care a avut loc sâmbătă în cadrul summit-ului G20 de două zile. Regulile ar urma să intre în vigoare în 2023.
„Este mai mult decât o simplă înțelegere fiscală, este o remodelare a regulilor economiei globale”, a declarat reporterilor un înalt oficial american, conform Reuters și The Guardian.
Miniștrii de finanțe din G20 au convenit deja în iulie asupra unui impozit minim de 15%. Aprobarea sa oficială la summit-ul de sâmbătă de la Roma a marilor puteri economice mondiale era de așteptat.
Acordul, extras din propunerile elaborate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), este menit să salveze veniturile din impozite și să ofere stabilitate întreprinderilor care operează peste granițele naționale.
„Faptul că am convenit asupra acestui nou sistem fiscal internațional este o veste bună pentru noi toți, este în mod clar o revoluție în sistemul fiscal internațional”, a spus ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, vineri, la sosirea oficialilor la Roma.
Administrația Biden dorea o rată minimă a impozitului pe profit de 21%, dar o rată de 15% reprezintă de asemenea o victorie pentru SUA.
Pactul fiscal este de așteptat să fie anunțat oficial duminică.
Acesta stabilește o rată minimă de impozitare de 15% pentru profiturile marilor întreprinderi, ceea ce va aduce venituri suplimentare pentru majoritatea guvernelor și va muta povara fiscală în locul în care companiile vând consumatorilor, nu acolo unde își au sediul. Corporațiile internaționale vor avea mai puține posibilități de a implementa scheme de evitare a impozitelor.
Se așteaptă ca unele națiuni să beneficieze mai mult decât altele. Potrivit Wall Street Journal, pentru SUA veniturile suplimentare din impozitul minim pe profit vor fi de 15 ori mai mari decât cele ale Chinei. Un raport separat citat de publicație estimează că impulsul total pentru 52 de țări în curs de dezvoltare ar putea fi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari până la 2 miliarde de dolari pe an, mult mai puțin decât națiunile mai bogate.
Propunerile vor trebui în continuare ratificate de țările participante.