Liderii Ucrainei și ONU încearcă să securizeze centrala nucleară Zaporojie, aflată pe teritoriu ucrainean cucerit de ruși

nuclear. pixabay

Șeful ONU și președinții Turciei și Ucrainei au discutat despre modalitățile de a pune capăt războiului declanșat de Rusia și de a securiza cea mai mare centrală nucleară din Europa, în timp ce Rusia și Ucraina au făcut schimb de acuzații privind noi bombardamente în apropierea centralei, transmite Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi reporterilor, după discuțiile de la Lviv, Ucraina, că este foarte îngrijorat de circumstanțele de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, și a cerut retragerea echipamentelor și personalului militar.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că el, Guterres și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy au discutat despre construirea unei atmosfere pozitive recente pentru a relansa negocierile de pace cu Rusia, care au avut loc la Istanbul în martie.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În cadrul unui acord mediat de Națiunile Unite și Turcia, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord în iulie pentru ca Rusia să ridice blocada asupra transporturilor de cereale ucrainene, iar exporturile au fost reluate la începutul lunii august.

Turcia, membră a NATO, a menținut relații bune cu Rusia, un partener comercial important, și a încercat să medieze în conflictul, care a început în urmă cu șase luni, când forțele rusești au invadat Ucraina vecină.

“Personal, îmi mențin convingerea că războiul se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor. Domnul Zelenskiy și domnul Guterres au aceeași opinie în această privință”, a declarat Erdogan.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei.

În același timp, administrația președintelui american Joe Biden pregătește un ajutor militar suplimentar de aproximativ 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și l-ar putea anunța chiar vineri, au declarat trei surse familiare cu acest subiect.

Între timp, 17 persoane au fost ucise și 42 rănite în două atacuri separate ale Rusiei asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat joi guvernatorul regional.

Cinci rachete au lovit orașul la începutul zilei de vineri, ucigând cel puțin o persoană, a spus el.

Cel puțin patru explozii au avut loc joi în apropierea unui important aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, controlată de Moscova, au declarat trei surse. Sursele au precizat că exploziile au avut loc în apropierea aeroportului militar rusesc Belbek, la nord de cartierul general al flotei de la Marea Neagră din Sevastopol, mai notează Reuters.

Pericolul de la Zaporojie

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat la începutul lunii că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, ”este complet scăpată de sub control”, relata The Associated Press, potrivit News.ro. Acesta a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situaţia şi a evita un accident nuclea

Rafael Grossi a declarat într-un interviu acordat marţi pentru The Associated Press că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din oraşul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse l-au cucerit la începutul lunii martie.

”Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos”, a afirmat el.

Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află ”într-un loc în care războiul activ este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: