Liderii UE nu au renunţat la ideea unor plafoane multiple pentru preţul gazelor naturale

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Şefii de stat şi de guvern din UE, care se vor reuni săptămâna aceasta, urmează să sprijine cele mai noi propuneri venite de la Comisia Europeană ca răspuns la preţurile mari la energie, dar în paralel presează Bruxelles-ul să meargă mai departe şi să plafoneze preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, potrivit unei variante de lucru a concluziilor summitului, consultată de Reuters, scrie Agerpres.

La summitul lor din 20-21 octombrie, liderii UE vor discuta pachetul de propuneri prezentat marţi de Comisia Europeană, în încercarea de a scădea preţurile ridicate la energie, care alimentează inflaţia şi cresc riscurile de recesiune.

Într-o variantă de lucru a concluziilor summitului se precizează că liderii UE vor sprijini propunerile Comisiei, inclusiv planurile privind lansarea unui preţ alternativ de referinţă pentru gaze naturale lichefiate şi începutul achiziţiilor comune de gaze de către statele membre. Fiecare din aceste propuneri are nevoie de sprijinul unei majorităţi consolidate a ţărilor UE, cel puţin 15 state membre care să reprezinte cel puţin 65% din populaţia blocului comunitar.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Propunerile Comisiei nu includ un plafon imediat impus preţului gazelor, un lucru dorit de cea mai mare parte a ţărilor UE, dar precizează că Bruxelles-ul ar putea elabora o altă propunere pentru stabilirea unei limite de preţ temporare pentru cotaţiile de la hub-ul de gaze Title Transfer Facility (TTF) din Ţările de Jos, în anumite condiţii.

Potrivit documentului consultat de Reuters, liderii UE vor sprijini această idee şi vor cere Bruxelles-ului să examineze “un coridor dinamic de preţ temporar” care să se aplice tranzacţiilor cu gaze.

Însă în condiţiile în care multe state membre UE vor acţiuni mai dure pentru ţinerea sub control a preţurilor, în documentul de lucru se mai arată că liderii UE vor cere de asemenea Comisiei “să propună un cadru UE temporar pentru a plafona preţurile utilizate în producţia de electricitate la un nivel care ajută la scăderea preţurilor la electricitate”.

Ideea, cunoscută sub denumirea de “modelul Iberic”, pentru că Spania şi Portugalia au introdus-o deja, nu a fost inclusă în propunerile de marţi ale Comisiei Europene. Preşedinta Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a spus marţi că Bruxelles-ul analizează încă ideea, inclusiv cum ar urma să fie finanţată.

Este posibil ca aceste concluzii ale summitului să nu obţină sprijinul tuturor liderilor UE, având în vedere că ţările membre au opinii divergente cu privire la “modelul Iberic”. Franţa şi alte ţări sprijină această idee ca o modalitate de a reduce preţurile la electricitate, în timp ce Germania şi Ţările de Jos se tem că va provoca o creştere a cererii de gaze.

Varianta de lucru a concluziilor precizează că un plafon de preţ pentru gazele naturale utilizate în producţia de electricitate trebuie să evite o majorare a consumului de gaze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: