Lisabona, una dintre capitalele mondiale ale muncii la distanță și răspunsul Europei la Silicon Valley-ul american. Cum a devenit un centru tehnologic european? (Euronews)

Lisabona, vacante, Europa Sursa foto: Pexels

Este lăudată ca fiind răspunsul Europei la Silicon Valley și pe bună dreptate: Lisabona se profilează ca unul dintre ecosistemele tehnologice cu cea mai rapidă creștere și una dintre cele mai dorite locații din lume pentru start-up-urile tehnologice, notează o analiză Euronews.

Ecosistemul este încă la început, dar investițiile în scena start-up-urilor din capitala Portugaliei au crescut cu 30% în fiecare an începând cu 2016, dublu față de media din restul Europei.

Start-up-urile cu sediul în capitala portugheză aveau o valoare uriașă de 21 de miliarde de euro în 2022 – de 26 de ori mai mult decât în 2016. Și, în mod interesant, națiunea a lansat mai mulți unicorni decât Spania, Italia și Grecia la un loc.

Lisabona are mai multe ingrediente care o fac să fie un ecosistem tehnologic unic și eficient, notează Euronews. Este vorba de calitatea vieții, de sistemele de vize și de stimulente ale guvernului menite să atragă antreprenorii străini și de faptul că țara dispune de talente inginerești de foarte bună calitate la un cost competitiv.

Potrivit Eurostat, țara are a doua cea mai mare rată de absolvenți de inginerie din Uniunea Europeană, cu aproximativ 90.000 de studenți absolvenți în fiecare an.

Există, de asemenea, legături aeriene ușoare cu alte centre tehnologice mari, acoperirea rețelei de fibră optică din Portugalia (locul 11 în lume) și 300 de zile de soare în fiecare an. Nu este de mirare că Lisabona găzduiește acum cea mai mare comunitate de nomazi digitali din lume.

Există o scenă activă de coworking care a dus la crearea unui mediu excelent pentru antreprenori, fondatori, liber profesioniști și talente în domeniul tehnologiei.

Adăugați la aceasta sutele de evenimente și întâlniri tehnologice care au loc acolo în fiecare an, inclusiv summitul anual Web Summit (cel mai mare de acest gen din lume). Orașul este un stup de inovație și colaborare, gata să dea naștere multor alte noi start-up-uri care s-ar putea transforma într-o zi în unicorni.

Și apropo de unicorni, Portugalia a creat șapte până în prezent: Farfetch, Talkdesk, Feedzai, Remote, Sword Health, Anchorage Digital și Outsystems – primul sistem de dezvoltare de software low-code lider de piață din lume, în valoare de 8,9 miliarde de euro.

Portugalia numără aproape dublu față de Spania, țara vecină, care are patru unicorni, și triplu față de Italia, care are doi. De fapt, țara se află printre primele cinci țări creatoare de unicorni din lume, în funcție de numărul de unicorni pe cap de locuitor.

Lisabona nu are de gând să încetinească, mai ales dacă acceleratorul de start-up-uri Unicorn Factory Lisboa are ceva de spus în acest sens. Lansat în octombrie 2022, acesta este un brand umbrelă pentru Startup Lisboa, care a sprijinit peste 460 de start-up-uri care au ajuns să strângă 410 milioane de euro și să creeze peste 5 000 de locuri de muncă.

Diferența cu Unicorn Factory Lisboa este că se va concentra pe scale-up-uri sau start-up-uri care sunt deja oarecum stabilite, cu un produs sau un serviciu în funcțiune și o echipă – au nevoie doar de un impuls suplimentar pentru a ajunge la nivelul următor.

“Inovația nu este o idee, inovația este un proces”, a declarat Carlos Moedas, primarul orașului Lisabona, vorbind la lansarea oficială din seara de deschidere a Web Summit 2022.

Potrivit OCDE, Portugalia este acum cea mai ieftină țară din Europa în care se poate desfășura o afacere.

Având în vedere bogăția de talente în domeniul tehnologiei și condițiile fiscale avantajoase pentru companiile multinaționale, unele dintre cele mai mari corporații din lume – Google, Siemens, IKEA, Cisco, Unilever, Nestle, Volkswagen și Mercedes-Benz – și-au stabilit în ultimii ani centre tehnologice în zona Lisabonei.

Dacă vă gândiți să vă mutați la Lisabona, companii ca  Google, Microsoft sau Siemens au nevoie de angajați, mai arată analiza Euronews.com.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *