LISTĂ Cele mai bune destinații culturale din Europa de vizitat în 2024

concert, cultura Sursa foto: Pixabay

Prima bienală de artă din Malta, cartierul Carlsberg recondiționat din Copenhaga, prima Capitală Europeană a Culturii situată la nord de cercul polar arctic, anul acesta este plin de activități culturale. The Guardian a alcătuit o listă cu cele mai bune destinații culturale din Europa de vizitat în 2024.

Germania

Germania sărbătorește cea de-a 250-a aniversare a unuia dintre cei mai iubiți pictori ai săi, artistul romantic Caspar David Friedrich (1774-1840). Lucrările sale înfățișează munți, ruine și mări furtunoase, adesea cu figuri umane. Sunt organizate expoziții la Hamburg (până la 1 aprilie), Berlin (19 aprilie – 4 august) și Dresda (24 august – 5 ianuarie 2025), unde Friedrich a trăit timp de 40 de ani; el este înmormântat în cimitirul Trinitatis din oraș. În orașul său natal, Greifswald, are loc un festival (31 august-1 septembrie) și trei expoziții la Muzeul de Stat din Pomerania (din 28 aprilie). Vizitatorii pot, de asemenea, să meargă pe urmele artistului – la propriu, deoarece acesta prefera să călătorească pe jos, cu caietul de schițe în mână – în locațiile din tablourile sale, cum ar fi Insula Rügen sau parcul național Elveția săsească.

Malta

Malta lansează prima bienală în această primăvară. Evenimentul a provocat deja agitație în lumea artei, atrăgând propuneri de la peste 2.500 de artiști din 75 de țări. Selecția finală nu a fost încă făcută, dar organizatorii au promis că vor expune „mai mulți artiști de renume internațional”. Sub tema „White Sea Olive Groves”, operele de artă vor investiga identitatea modernă malteză și mediteraneană. Arta contemporană va fi expusă în decoruri vechi, multe dintre acestea fiind incluse pe lista UNESCO. Mai multe locuri sunt transformate pentru prima dată în spații de expoziție, inclusiv Palatul Marelui Maestru din Valletta, Arsenalul din orașul vechi Birgu și templele megalitice din Ġgantija, în Gozo. Expoziția va începe pe 11 martie și va avea loc până la sfârșitul lunii mai.

Tartu, Estonia

Pentru al treilea an consecutiv, trei orașe își împart titlul de capitală europeană a culturii, printre care se numără și Tartu, al doilea oraș ca mărime din Estonia și cel mai vechi oraș din țările baltice. Primele înregistrări scrise ale orașului datează din 1030 și a fost mult timp inima culturală a țării, cu prima universitate, ziare și teatru național. Astăzi, este încă plin de săli de concerte, săli de expoziție, teatre și muzee, iar studenții reprezintă un sfert din populație. Peste 1.000 de evenimente sunt planificate pentru anul cultural, de la ceremonia de deschidere de la 26 ianuarie până la o festivitate de închidere la 30 noiembrie. Vara este o perioadă excelentă pentru a vizita, când Bulevardul Vabaduse, una dintre străzile principale de-a lungul râului, este închis pentru mașini (6 iulie – 11 august). Bulevardul fără mașini va avea un labirint de hamace, ateliere de artă, activități pentru copii și o serie de concerte susținute de muzicieni estonieni și internaționali.

Copenhaga, Danemarca
Cartierul Carlsberg din centrul orașului Copenhaga a fost în curs de dezvoltare încă de când a încetat producția de bere în 2008 și, în sfârșit, este mai mult sau mai puțin finalizat. Clădirile industriale restaurate din secolele al XIX-lea și al XX-lea din zonă sunt completate de nouă clădiri noi și înalte, inspirate de San Gimignano din Italia – orașul turnurilor. Vizitatorii care vin pentru arhitectură vor găsi multe alte motive pentru a rămâne acolo. Există magazine de design și magazine concept, o galerie de artă, un centru spa și hotelul boutique Ottilia.

Ghent, Belgia

Ghent este Capitala Europeană a Tineretului 2024 și are multe de oferit tinerilor vizitatori. Printre atracțiile de top se numără Castelul Castelul Gravensteen (sau Castelul Conților), o fortăreață medievală cu o colecție de instrumente de tortură sau Belfry, un turn-clopotniţă medieval din centrul istoric al oraşului Bruges. În afara centrului se află parcul sportiv și de recreere Blaarmeersen, care are un lac cu o plajă de nisip, un parc acvatic.

Bad Ischl, Austria

O altă capitală a culturii este Bad Ischl, situată în regiunea Salzkammergut din vestul Austriei. Bad Ischl, oraș balnear și reședință de vară a împăratului Franz Joseph I, și-a unit forțele cu 22 de comunități alpine rurale. Printre acestea se numără lacul Attersee, care i-a inspirat pe Gustav Klimt și Gustav Mahler. Printre punctele de atracție ale programului de anul acesta se numără Salt Lake Cities, un program de rezidență a artiștilor care va readuce la viață 12 gări dezafectate prin instalații, expoziții și proiecte pop-up. O altă atracție este Reise der Bilder, o expoziție cu operele de artă care au fost jefuite în Salzkammergut în timpul celui de-al doilea război mondial. Alte evenimente majore includ un festival de muzică stradală, un festival de teatru și un festival de muzică experimentală și artă digitală.

Bodø, Norvegia

Cea de-a treia capitală a culturii este Bodø, în nordul Norvegiei, primul oraș de la nord de Cercul Polar care a deținut acest titlu. Scopul său este de a fi cea mai sustenabilă capitală culturală din toate timpurile, iar multe evenimente se desfășoară în aer liber – atât pe uscat, cât și pe mare. Printre punctele de atracție se numără un eveniment în aer liber Midsummer Mischief, singura bienală de artă terestră din Europa și primul festival de lumină de iarnă din Nordland. Cultura Sámi este celebrată printr-o trilogie de piese de teatru ale Teatrului Sámi de Sud, în timp ce Muzeul orașului Bodø devine un muzeu Sámi pentru un an.

Strasbourg, Franța

În luna aprilie,  Strasbourg devine Capitala Mondială a Cărții. Peste 200 de evenimente legate de carte vor avea loc în următoarele 12 luni, cum ar fi festivalul Arsmondo Utopia – numit după cartea lui Thomas More – la Opera din Strasbourg, care are în program operă, concerte, proiecții de filme, discuții și dezbateri. Alte locuri de desfășurare a evenimentelor includ Musée de l’Œuvre Notre-Dame, un muzeu de sculptură și vitralii, și Muzeul , care are lucrări de Magritte, Monet și Rodin.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *