Lista celor aproape 53.000 de contribuabili trimisă de ANAF Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) pentru cercetări penale are în frunte, potrivit informaţiilor Profit.ro, o companie de stat, CFR Marfă, cu restanţe de aproape 22 milioane de lei intrate sub incidenţa prevederilor care au reincriminat, de la 1 martie, reţinerea fără virare la buget a unor contribuţii şi impozite cu reţinere la sursă.
La coada acestei liste sunt însă peste 4.000 de firme cu restanţe mai mici de 100 de lei.
Acestea riscă la rândul lor să ajungă în atenţia poliţiştilor, în funcţie de cum vor selecta aceştia dosarele pentru lucru, deşi logic ar fi ca cercetarea să înceapă întâi cu cei mai mari restanţieri.
Conform unei modificări legislative intrate în vigoare la 1 martie (prevăzută în OUG 130/2021), ANAF trebuie să depună automat sesizare penală pentru restanţe mai mari de 60 de zile la reţinerea şi nevirarea a 19 tipuri de contribuţii şi impozite.
ANAF a transmis către IGPR inclusiv sumele foarte mici, cum sunt cele sub 100 de lei, după ce o analiză internă a stabilit că nu există bază legală ca ANAF să stabilească un prag sub care să nu trimită către Poliţie informaţiile pentru iniţierea cercetărilor penale. Poziţia este susţinută şi de consultanţi, precizează Profit.ro.
Un document de la final de iulie al Ministerului Transporturilor menţionează CFR Marfă ca având restanţe la plata contribuţiilor la pensie şi sănătate pentru salariaţi.