Compania americană de apărare Lockheed Martin şi-a îmbunătăţit marţi obiectivul anual de vânzări, ca urmare a reluării neaşteptate a livrărilor aeronavelor sale F-35, după ce Pentagonul a început să accepte avioanele săptămâna trecută, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Lockheed Martin se aşteaptă ca vânzările din 2024 să fie cuprinse între 70,5 şi 71,5 miliarde de dolari, faţă de 68,5 până la 70 de miliarde de dolari estimate anterior.
Acţiunile companiei cu sediul în Bethesda, Maryland, au crescut cu 3,2% în urma informaţiei.
SUA au reluat livrările de F-35 după o pauză de luni de zile provocată de întârzierile actualizării software-ului.
Lockheed a modernizat avioanele în cadrul programului Technology Refresh 3 sau TR-3, care oferă F-35 afişări şi putere de procesare mai bune.
Reluarea livrărilor include upgrade-uri incomplete de software, iar Pentagonul va reţine o parte din plată, ale cărei detalii nu sunt cunoscute, până la finalizarea îmbunătăţirilor rămase.
F-35 este cel mai mare program de apărare din lume şi contribuie cu aproximativ 30% la veniturile companiei.
”F-35 rămâne o prioritate de top şi recent am livrat clientului primul avion configurat cu TR-3 şi devansăm livrările pentru 2024 pentru a îndeplini gama noastră aşteptată de 75-110 F-35”, a spus CEO Jim Taiclet.
TR-3 implică îmbunătăţiri atât hardware, cât şi software şi este văzut ca un pilon al unei actualizări mai ample a avionului stealth cunoscut sub numele de Block 4.
Îmbunătăţirile ”sunt paşi esenţiali pentru a ne asigura că F-35 rămâne cea mai avansată aeronavă de luptă din lume şi nodul cheie pentru vehiculele aeriene în arhitectura comună a tuturor domeniilor DoD”, a spus Taiclet.
Cu toate acestea, Lockheed nu se aşteaptă ca pachetul complet de actualizare tehnologică să fie gata în următoarele luni de zile.
Profitul net al Lockheed în al doilea trimestru, de 6,85 dolari pe acţiune, a depăşit estimările LSEG de 6,46 dolari pe acţiune.
Vânzările trimestriale totale au crescut cu 8,5%, până la 18,12 miliarde de dolari, de asemenea peste cele 17,04 miliarde de dolari estimate.
”Creşterea veniturilor a fost de aproximativ 1,1 miliarde de dolari, dar previziunile au fost majorate doar cu 1,5-2,0 miliarde de dolari, sugerând că T2 a beneficiat de unele probleme de sincronizare care au schimbat modelul trimestrial aşteptat pe care Lockheed l-a stabilit anterior”, se arată în nota Panmure Liberum şi Agency Partners LLP.
În urmă cu trei luni, Congresul a aprobat o finanţare suplimentară de 95 de miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina şi Israel, ceea ce a condus la scăderea câştigurilor Lockheed.
Luptele din Ucraina şi Israel au consumat cantităţi mari de muniţie, inclusiv interceptoare de apărare aeriană Patriot fabricate de Lockheed, folosite pentru a doborî rachetele ostile care sosesc.