LukOil nu și-a validat comercial rezervele de gaze pe care le are în Perimetrul Trident din Marea Neagră și lungește până în 2026 campania de explorare suplimentară

gaze marea adriatica Foto: © Roberto Binetti | Dreamstime.com

Compania rusească LukOil, concesionara perimetrului gazeifer Trident din Marea Neagră, cu rezerve estimate de 30 de miliarde de metri cubi, va continua programul de explorare a zăcămintelor din mare până în 2026, rezultatele sondărilor făcute până acum nefiind de natură să-i convingă pe ruși să declare comercialitatea Trident. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care concesionează în numele statului român perimetrele cu hidrocarburi, a aprobat rușilor continuarea programului de explorare.

„Ultima campanie de foraj prin săparea sondei Trinity 1X nu a validat modelul geologic rezultat din interpretarea datelor geologice și geofizice existente și nici inversiunea seismică, executată suplimentar, nu a permis calibrarea modelului geologic cu un grad de încredere adecvat și nu a modificat estimările inițiale de 30 mld mc. În urma finalizării lucrărilor de explorare, Titularul a solicitat și a fost aprobat un program de evaluare cu o fază obligatorie și una opțională prin care se execută lucrările de foraj ale unei sonde noi și elaborarea studiului de dezvoltare al zăcământului comercial cu termen de finalizare în anul 2026”, precizează ANRM, pentru Economedia.

O sursă din piața din profil, rugată să comenteze această situație, a arătat că, în fapt, cererea LukOil de prelungire cu patru ani a programului de explorare nu este decât o tragere de timp. „Pentru că ei, ca și orice alt concesionar, trebuie să prezinte periodic un program de lucrări în perimetru, atunci mai sapă o sondă, mai sapă alta… Probabil că n-au dorit cu adevărat să exploateze gaze aici, ci doar să fie strategic între concesionarii americani”, a spus sursa.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Perimetrul concesionat de ruși, la care Romgaz este și el partener, cu 12%, este amplasat între cele concesionate de americanii de la BSOG și ExxonMobil – care între timp a vândut partea sa din afacere Romgaz, în platforma continental a Mării Negre românești. În octombrie 2015 au fost finalizate aici lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, Perimetrul EX30 Trident. La acel moment, datele seismice arătau că rezervele pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. De atunci, au mai fost săpate sonde suplimentare, dar care nu au adus rezultate suplimentare. În acest context și ulterior în contextul geopolitic al războiului din Ucraina, rușii și-au anunțat intenția de a ieși din afacerea Mării Negre prin vânzarea concesiunii Trident. Până acum nu au reușit să găsească cumpărător.

În Marea Neagră, gaze exploatează deocamdată doar BSOG, în limita a un miliard de metri cubi anual. Cel mai așteptat proiect – Neptun Deepwater – este deocamdată incert. Petrom, ca operator al perimetrului, a anunțat că va lua o decizie finală pe exploatare de-abia la jumătatea acestui an, în ciuda faptului presiunii din piață și de la autoritățile române să grăbească cât mai mult lucrurile. Fostul operator, Exxon, care a vândut partea sa din afacere Romgaz, aprecia că se pot extrage până la 7 miliarde de metri cubi pe an din Neptun.

România produce acum gaze de pe uscat și din mare, principalii producători fiind Romgaz, Petrom și, mai nou, BSOG.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: