Deși compania energetică de stat franceză EDF are probleme, președintele Emmanuel Macron s-a angajat să construiască cel puțin șase reactoare EPR de generație următoare, cu miliarde de euro în finanțare publică, după cum scrie Reuters. Cu toate astea, compania electrică franceză controlată de stat EDF a anunțat că face o nouă reducere a producției nucleare planificate, deoarece lucrările de întreținere vor scoate mai multe dintre reactoarele sale offline.
Acțiunile EDF au scăzut cu 2,8% la tranzacționarea timpurie în urma anunțului, cel mai recent dintr-o serie de eșecuri tehnice legate de o problemă depistată de ingineri în legătură cu coroziunea conductelor de înaltă presiune din interiorul unor reactoare.
Un purtător de cuvânt al EDF a declarat pentru Reuters că, ca parte a unui program de abordare a acestei probleme, vor fi efectuate verificări asupra tuturor reactoarelor EDF. Ar trebui să fie offline pentru verificări, dar acest lucru s-ar putea face concomitent cu alte întreruperi de întreținere planificate, limitând impactul, a spus purtătorul de cuvânt.
Noua reducere a producției nucleare estimate se referea la proiecțiile pentru 2023, despre care compania a spus că o reduce de la 340-370 TWh la 300-330 TWh.
EDF a spus că acest lucru a ținut cont de un program încărcat de lucru la reactoare, cu 44 de întreruperi pentru întreținere și inspecție, inclusiv șase inspecții de 10 ani, plus 2 întreruperi programate în 2022, care vor continua în 2023.
Programul de lucru a luat în considerare și verificările și reparațiile suplimentare necesare pentru a rezolva problema coroziunii țevilor, a spus EDF într-un comunicat.
Flota nucleară a EDF a primit un impuls, joi, când președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să construiască cel puțin șase reactoare EPR de generație următoare, cu miliarde de euro în finanțare publică.
Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, vorbind vineri cu postul francez C News, a declarat că investiția suplimentară va ajuta EDF să depășească problemele sale de inginerie.
„Acum, că ne-am deschis un orizont și o garanție pentru următorii 50 de ani… Sunt sigur că EDF își va redescoperi abilitățile și cunoștințele, iar dificultățile pe care le-am întâlnit vor dispărea”, a spus Le Maire.
Pe lângă provocările de inginerie, managerii EDF spun că se confruntă cu un impact financiar major după ce guvernul – care este și cel mai mare acționar al companiei – a ordonat companiei să vândă energie la prețuri sub nivelul pieței.
Guvernul, la distanță de două luni de alegerile prezidențiale la care se așteaptă să candideze și Macron, este îngrijorat de mânia crescândă a publicului față de creșterea prețurilor la energie și a apelat la EDF pentru a ajuta la atenuarea impactului.