Prețurile benzinei în Ungaria au crescut vertiginos de când guvernul a eliminat plafonul de preț al carburanților în decembrie și a majorat taxele pe carburanți, ceea ce i-a determinat pe mulți șoferi să se aprovizioneze cu combustibil mai ieftin în țările vecine, cum ar fi Slovacia sau România, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

De cealaltă parte a Dunării, în Sturovo, Slovacia, motorina a costat 1,619 euro (1,76 dolari) pe litru în weekend la o benzinărie locală, față de 690 de forinți (1,90 dolari) la o stație MOL din orașul ungar Esztergom. Diferența de preț a fost mai mică la benzină.

“Am călătorit în Slovacia în timpul vacanței și când ne-am umplut rezervorul am văzut cât de ieftin este aici”, a declarat Tibor Toth, care a traversat podul care leagă Esztergom și Sturovo pentru a-și umple rezervorul.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

“Nu trebuie decât să trecem podul și suntem aici, așa că, evident, vom veni mai des pentru asta”.

Reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie 2022, premierul Viktor Orban se confruntă cu cea mai grea provocare economică de până acum, cu o inflație de peste 24% și o economie care se îndreaptă spre stagnare în acest an.

Guvernul său a fost nevoit să renunțe la plafonarea pe un an a prețurilor de vânzare cu amănuntul a carburanților pentru gospodării, pe fondul unei penurii severe la începutul lunii decembrie.

În același timp, guvernul a majorat acciza pe combustibil și a pus taxe suplimentare pe profiturile firmei de petrol și gaze MOL obținute de pe urma țițeiului rusesc.

Prețurile carburanților din Ungaria au fost mai mari decât în alte țări din regiune, în parte din cauza taxelor mai mari, dar și pentru că plafonarea prețurilor a distorsionat piața liberă a carburanților, reducând concurența, a declarat Tamas Pletser, analist regional de petrol la Erste Investment.

Anul trecut, firmele au încetat să mai importe carburanți din cauza prețurilor scăzute, agravând penuria, în timp ce o mulțime de benzinării mai mici au fost nevoite să închidă din cauza pierderilor tot mai mari.

“În general, au crescut taxa cu aproximativ 70-80 de forinți pe litru, ceea ce a împins prețurile din Ungaria peste nivelul celor din țările vecine”, a declarat Pletser.