Mai multe grupuri energetice din UE se pregătesc să plătească gazul rusesc în ruble/ Avertismentele UE

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să se conformeze cu sistemul de plată în ruble pentru gazul rusesc, solicitat de Kremlin, despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE, va amenința unitatea blocului și va furniza miliarde de bani esențiali economiei Rusiei, scrie Financial Times.

Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia – inclusiv doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc, Uniper cu sediul la Düsseldorf și OMV cu sediul la Viena – se pregătesc să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția, potrivit unor surse apropiate.

Negocierile dintre companii și Gazprom, furnizorul de gaze controlat de statul rus, s-au intensificat pe măsură ce termenele limită de plată se apropie, au spus sursele.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

OMV a declarat că a analizat cererea Gazprom privind metodele de plată în lumina sancțiunilor UE și că lucrează la o soluție conformă cu sancțiunile.

Tiina Tuomela, director financiar al Uniper, a declarat: „Considerăm că modificarea procesului de plată este conformă cu legea sancțiunilor și astfel plățile sunt posibile”.

Eni din Italia, un alt mare client al Gazprom, își evaluează opțiunile, au spus două persoane familiare cu discuțiile. Compania susținută de Roma are până la sfârșitul lunii mai, când urmează să efectueze următoarea plată pentru livrările rusești, pentru a lua o decizie finală, au spus oficialii italieni.

Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a folosi aprovizionarea cu gaze drept o armă și de a contesta capacitatea UE de a menține un front unit împotriva Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret la sfârșitul lunii martie prin care cumpărătorii de gaze din așa-numitele națiuni „neprietenoase” – care includ toate statele membre UE – trebuie să înființeze atât conturi în valută, cât și în ruble la Gazprombank, filiala comercială financiară a Gazprom cu sediul în Elveția, pentru a-și plăti livrările de gaze. Măsura a fost văzută ca o modalitate de neutralizare a sancțiunilor UE împotriva băncii centrale a Rusiei din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova

Livrările de gaze pentru Polonia și Bulgaria, care au refuzat categoric să se conformeze schemei Kremlinului, au fost oprite miercuri, o decizie pe care Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu „șantaj”.

Bruxelles-ul s-a străduit să contracareze cerințele Moscovei: Comisia a emis îndrumări tehnice oficiale care admit că ingineria financiară concepută de Kremlin ar putea fi „conformă cu sancțiunile” în anumite condiții. Dar ar rezulta ca Rusia să poată accesa venituri de miliarde de euro din gaze pentru a-și susține moneda și economia, au spus statele membre și oficialii UE.

Conform noului mecanism rusesc, companiile europene de utilități ar continua să plătească Gazprombank pentru importurile lor în euro – asigurându-se că nu au încălcat regimul de sancțiuni. Banca rusă, care nu este supusă sancțiunilor UE, ar transforma apoi, la cererea lor, depozitele în euro în ruble într-un al doilea cont deschis pe numele lor, pentru a fi plătite în continuare către Rusia.

Consilierii comisiei au ajuns la concluzia că orice mișcare a UE de a impune sancțiuni împotriva Gazprombank – care ar fi cea mai rapidă modalitate de a închide porțita – ar putea pune în pericol întregul mecanism de plată existent pentru gazul rusesc, ducând la o încetare catastrofală a livrărilor către bloc.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al comisiei, a declarat într-un interviu că depinde în primul rând de companiile individuale care au semnat contractele cu Gazprom să le implementeze și să le interpreteze. Dar i-a îndemnat să respecte la literă aceste contracte.

„Prețurile sunt convenite în euro sau dolari. Deci plătiți această sumă în euro pentru o anumită cantitate de benzină”, a spus el.

Mișcarea Rusiei împotriva Bulgariei și Poloniei a fost totuși o provocare, a recunoscut el: „Este important să păstrăm unitatea UE în acest sens și, așa cum a spus președintele von der Leyen, nu ar trebui să cedăm acestui tip de șantaj”.

Oficialii italieni au spus că liniile directoare ale Comisiei privind dacă schema de plată a Gazprom reprezintă o încălcare a sancțiunilor sunt ambigue și nu oferă claritate statelor membre.

Vicecancelarul german și ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că mecanismul de plată rusesc este „calea pe care UE ne-a trasat-o”.

„Este calea care este compatibilă cu sancțiunile și, din câte am înțeles, companiile germane care o fac în acest fel sunt în conformitate cu contractele lor”, a spus el. „Majoritatea țărilor UE adoptă această abordare.”

El a adăugat că, în urma unei vizite în Polonia de marți, a înțeles că Varșovia intenționează să adopte o linie mai intransigentă cu Moscova. „Nu le este frică de un embargo”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: