Mai multe patronate și sindicate cer înghețarea prețurilor la energie la nivelul lui decembrie 2020, pentru cel puțin un an

Redacția ian. 17, 2022 0 comentarii
energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Mai multe confederaţii patronale şi confederaţii sindicale i-au transmis premierului Nicolae Ciucă o scrisoare deschisă în care îi solicită înghețarea prețurilor la energie și gaz la nivelul celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an, în contextul crizei energetice.

Aceștia susțin că majorările de prețuri din România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic.

Totodată, sindicatele și patronatele solicită crearea unui Task Force național care, în termen de maxim o lună, să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României.

Scrisoarea deschisă:

Domnule Prim-ministru,

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative semnatare îşi exprimă îngrijorarea si sunt alarmate de criza energetică cu care România se confruntă.

Suntem constienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte.

Deoarece situaţia este datorată unui cumul de factori, printre care enumerăm:

 Liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetic internaţională;

 Lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic;

 Lipsa mecanismelor de control aplicate preventic;

Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani).

În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise.

Solicităm de asemenea crearea unui Task Force național care în termen de maxim o lună să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali!

În speranţa acceptării solicitărilor noastre,

CNIPMMR

Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România – CONPIROM

Patronatul Național Român

UGIR

CNS Cartel ALFA

Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția

Confederația Sindicatelor Democratice din România – CSDR

Confederația Sindicală Națională Meridian

Blocul Național Sindical

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.