Acțiunile americane au fluctuat luni, înaintea unui nou val de tarife care urmează să intre în vigoare la 2 aprilie, un eveniment pe care președintele Donald Trump l-a numit „ziua eliberării”, transmite ABC News. Volatilitatea a urmat după ce Goldman Sachs și-a majorat prognoza privind riscul de recesiune de la 20% la 35%, citând îngrijorările legate de tarife.
Experții avertizează că tarifele extinse pentru mărfurile străine ar putea împinge SUA într-o recesiune, prin reducerea atât a cheltuielilor de consum, cât și a investițiilor în întreprinderi. „Dacă atât întreprinderile, cât și consumatorii încep să se îngrijoreze și își reduc cheltuielile, acest lucru poate duce SUA în recesiune”, a declarat Kara Reynolds, economist la American University. Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, a descris, de asemenea, tarifele planificate pentru 2 aprilie drept „hrana pentru o recesiune economică”.
O recesiune este o perioadă de declin economic semnificativ, caracterizată de scăderea activității economice, reducerea producției, investițiilor și consumului, creșterea șomajului și scăderea încrederii în economie. De obicei, este definită prin două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului ajustat la inflație.
Trump a introdus deja tarife care vizează automobilele, oțelul și aluminiul și a aplicat taxe la importurile din țări precum Mexic, Canada și China. În weekend, el a indicat că măsurile viitoare s-ar putea aplica „tuturor țărilor”, adăugând: „Tarifele vor fi mult mai generoase decât au fost aceste țări cu noi”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Deși administrația nu a respins posibilitatea unei recesiuni, Trump a sugerat anterior că o „mică perturbare” ar putea fi necesară pentru a stimula producția internă.
Economiștii subliniază că incertitudinea legată de amploarea și durata tarifelor ar putea exacerba riscurile de recesiune. „Îngrijorarea este că toată această incertitudine politică pune economia în pericol”, a declarat Anne Villamil, de la Universitatea din Iowa. Ea a adăugat că o scădere a investițiilor în afaceri ar putea acționa ca un factor declanșator: „Dacă investițiile în afaceri scad, acest lucru poate declanșa o recesiune.”
Tarifele amenință, de asemenea, să crească prețurile de consum, slăbind încrederea și reducând cheltuielile. Cheltuielile de consum reprezintă aproximativ două treimi din economia americană.
În martie, încrederea consumatorilor a scăzut la cel mai jos nivel din 2021. „Există haos și incertitudine în jurul politicii tarifare”, a remarcat Jeffrey Frankel, de la Universitatea Harvard.