Marcel Ciolacu: Compensarea trebuia să fie pe o perioadă limitată. Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță

Marcel Ciolacu Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Președintele Marcel Ciolacu a declarat, marți, că schema de compensare a prețurilor la energie trebuia să fie pe o perioadă limitată, după care Ministerul Energiei și ANRE să vină cu alte soluții, el precizând că nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență.

Ciolacu a afirmat că decizia de compensare a prețurilor la energie a fost cea mai corectă decizie la acel moment, iar liberalizarea pieței anul trecut a fost „o tâmpenie”.

„Am văzut ieșirea guvernatorului BNR care a zis că cea mai mare parte din inflație a venit din cauza prețurilor la energie. A fost decizia cea mai corectă, deși a fost făcută atunci pe colțul mesei, pentru că se pierduse și timpul și nu s-au luat niște decizii când trebuia, respectiv prin octobmrie. Atunci am venit cu acea compensare și a diminuat și inflația și impactul asupra populației, chiar și asupra industriei. Nu mi-am schimbat părerea până acum și nici nu o să mi-o schimb vreodată, acea liberalizare a prețurilor la energie a fost o tâmpenie. Nu că nu trebuia să o faci… Dar trebuia făcută în paşi şi să gândeşti un astfel de fenomen”, a spus Ciolacu.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

El a precizat că România, deși este acoperită pe partea de gaze, la energie electrică este descoperită cu aproximativ 15%.

Totodată, Marcel Ciolacu a afirmat că România este interconectată cu întreaga Europă și că nu se pune problema că România rămâne fără energie. „Așa ceva este exclus”, a precizat el.

Cu toate acestea, Ciolacu a subliniat că România nu mai poate continua să aplice ordonanța de compensare a prețurilor la energie pe o perioadă lungă și trebuie luată o decizie de schimbare a mecanismului.

„Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență şi în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculă, fiindcă e o speculă, în energie. Această compensare trebuia să fie pe o perioadă limitată și apoi Ministerul Energiei și ANRE să vină cu soluții”, a afirmat președintele PSD.

Liderul social-democraților a dat exemplu și un efect negativ al schemei de compensare a prețurilor la energie. „În acest moment, nimeni nu mai negociază cu producătorii sau furnizorii, pentru că vine compensarea. Ai debusolat piața perpetuând acest sistem”, a afirmat el.

El a mai spus că Ministerul Energiei trebuie să vină rapid cu soluţii pentru zona de energie, unele predictibile pe o perioadă mai lungă de timp, cel puţin până în 2025. Liderul PSD a adăugat că este exclus să nu fie făcută o reglementare pe zona casnică, în ceea ce priveşte energia.

„Noi am făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Dacă vorbim de o reglementare cel puţin pe zona casnică. Trebuie o reglementare, mai ales că putem acoperi din producţie proprie. Am vândut energia cu 200-300 de lei, iar acum se vinde cu 4.000 de lei. Pe zona casnică e exclus să nu se vină cu o reglementare clară. (…) Pe producători i-am supraimpozitat cu 80-85%, iar pentru cei care vând de nu există o reglementare. În această zonă trebuie intervenit. În acest moment trebuie venit cu o soluţie foarte rapidă, până se face rectificare şi avem trei soluţii, vrem să le detaliem în şedinţa de coaliţie. Credem că va fi una şi săptămâna aceasta. Din punctul meu de vedere, urgent este să găsim soluţiile pe zona de energie, predictibile pe o perioadă mai lungă de timp, cel puţin până în 2025. Putem să venim cu o reglementare pe un an de zile. Pe zona casnică e exclus să nu se vină cu o reglementare clară”, a explicat Ciolacu.

Liderul social-democraţilor a adăugat că vor fi „abordări punctuale pe fiecare domeniu, pe IMM, pentru industria alimentară”.

„În primul rând cu toţii ne dorim combaterea inflaţiei, sunt preţul la alimente, energia. Eu nu am spus că vreau supraimpozitare, dacă nu există altă soluţie vom plafona. Vă supraimpozitez pe dvs, iau banii şi îi reintorc în economie. Poate găsim o soluţie mai corectă, astfel încât să nu facem acest circuit. În acest moment avem 0,68, deci nu sunt probleme. Eu zic că până în 1 septembrie trebuie făcute aceste reglementări, din punctul meu de vedere sunt trei acte normative, tot ceea ce înseamnă modificări şi la ANRE şi a legislaţia secundară. La coaliţie voi merge cu variante, dar categoric politica o face Ministerul Energiei”, a conchis Marcel Ciolacu.

Reamintim că PSD a criticat anterior liberalizarea pieței energiei în plină criză a prețurilor și a cerut revenirea la o piață reglementată, cu prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Si ce pui in schimb? La 200 euro pe MW/h pret la gaz nu-i convine nimanui. Daca o sa compensezi pretul doar pentru pensionari si asistati, fii sigur Marcele ca ceilalti o sa-ti iasa in strada. Nimeni sanatos la cap care are salariu de 2-3000 RON net pe luna n- o sa stea sa se uite cum unii platesc doar 10% din pretul la gaze si ei platesc integral. Daca acum e 200 de euro pretul la gaze pe pietele internationale, inseamna ca in Romania 100 de mc de gaz o sa coste cel putin 1500 RON. La un consum de 150 mc intr-o luna mai friguroasa intr-un ap de 3 camere, pretul la gaze o sa fie de 2250 RON. Atunci sa vedem PSD cu 37% intentii de vot!!!!!

  2. CRESTERILE DE SALARII, SPORURI, PRIVILEGII, SINECURI PENTRU CEI DE LA “stat” SUNT PERMANENTE !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.