Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la România TV, că Guvernul discută cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte. Premierul a prezentat câteva priorități din programul de reindustrializare pe care l-a anunțat anterior.
„Importăm 60% din necesarul de îngrășăminte. Avem discuții cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte. În 2027 începe extracția de gaze din Marea Neagră. Trebuie să punem minim un combinat pe picioare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a subliniat nevoia de a reduce deficitul comercial, în special în industria aleimentară.
„Am venit cu 650 milioane de euro pe an, cu programe pentru industria alimentară pentru procesare. În momentul acesta s-au semnat proiecte și finanțări”, a spus el.
Premierul spune că, la carnea de porc, unde România are cel mai mare deficit și importă 80% din necesar, în momentul acesta au fost finanțate și se deschid 4 noi „maternități de porci”.
De asemenea, Ciolacu afirmă că a venit cu un proiect la ministerul Economiei pentru a sprijini producția de materiale de construcții.
„Este necesar în momentul acesta, dar și în următorii 3 și 5 ani. Vorbim și de perspectiva reconstrucției Ucrainei. 50% din materialele de construcții din România sunt de import. Toți constructorii veneau și se plâmgeau că nu termină la timp pentru că există delay (întârziere, n.r.) de când fac comanda până când vin materialele. Dacă le produci în România, costurile sunt și mai mici și ai acces și mai rapid la aceste materiale. La ministerul Economiei s-au dat câștigătorii”, a precizat el.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în august, în cadrul congresului PSD pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidențiale, programul economic cu care vrea să câștige acest scrutin. Un focus major este pe reindustrializare, unde Ciolacu a anunțat un program național de sprijin de 5 miliarde de lei și ajutoare de stat pentru mari investiții de 500 milioane lei, altul este agricultura prin dezvoltarea fabricilor de procesare românești, deși nu a precizat o sumă, iar cel din urmă îl reprezintă serviciile. Ciolacu a mai spus că „statul nu mai poate decide creșteri de taxe peste noapte”, dar că toți trebuie să plătească taxe.