Marea Britanie vrea ca City-ul londonez să nu fie vizat de acordul privind impozitul minim global

city of london, centru financiar

Ministrul britanic al Finanțelor Rishi Sunak va face presiuni, în cadrul reuniunii G20 din iulie, ca City-ul londonez să fie exceptat de la planul de a impune multinaționalelor să plătească mai multe taxe în țările în care operează, scrie Bloomberg.

Miniștrii de Finanțe din G7 au ajuns la un acord istoric în cadrul acestui week end care ar putea forța marile companii să plătească o rată globală de impozit de minim 15%.

Sunak va pleda însă ca serviciile financiare, inclusiv marile bănci care au sediul în Londra, să fie exceptate de la acest plan, care urmează a fi discutat în cadrul G-20, luna viitoare.

Financial Times a relatat că Sunak a ridicat această problemă în cadrul reuniunii G-7 de la Londra, în contextul în care președintele Joe Biden se teme că acest plan va viza în principal giganții IT americani precum Facebook sau Amazon.

Scopul acestui impozit global este de a împiedica multinaționalele să plătească impozite foarte mici prin optimizarea fiscală și de a le obliga să plătească taxe acolo unde realizează profituri, și nu unde au sediul central.

Argumentul invocat de britanici pentru a exclude industria financiară din acest acord este legat de faptul că serviciile financiare sunt obligate în general să dețină „entități corect capitalizate” în fiecare piață în care operează, ceea ce înseamnă că profiturile lor sunt corect taxate în fiecare stat.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *