China vrea să scape cât mai curând posibil de peste o jumătate din numărul total de mineri de bitcoin din lume, iar statul american Texas ar putea fi destinația ideală pentru aceștia, scrie cnbc.com.
În luna mai, guvernul de la Beijing a cerut o represiune severă pentru extracția și tranzacțiile de criptomonede, declanșând ceea ce în cercul fanilor criptomonedelor este denumit “marea migrație minieră.” Acest exod tocmai se întâmplă și ar putea avea consecințe majore pentru Texas.
Mineritul criptomonedelor este o activitate puternic energofagă care creează noi monede și menține jurnalele de tranzacții pentru token-urile deja existente.
În ciuda unui deficit de rezerve care a provocat lungi zile de pene de curent în această iarnă, Texasul are unul dintre cele mai reduse prețuri mondiale la electricitate iar cota de energii regenerabile crește în mod continuu, cu 20% din capacitate provenind din energia eoliană în 2019. Clienții pot alege între furnizori și, un aspect esențial, liderii politici sunt foarte pro-criptomonede.
“Veți vedea o schimbare radicală în următoarele luni,” crede Brandon Arvanaghi, fost inginer de securitate la platforma de tranzacționare Gemini. “Avem guvernatori ca Greg Abbott în Texas care promovează mineritul. Va deveni o adevărată industrie în Statele Unite, ceea ce va fi incredibil.”
Datele pentru 2021 nu sunt încă disponibile, dar estimările anterioare arătau că între 65% și 75% din extracția de bitcoin a avut loc în China, majoritatea în patru provincii: Xinjiang, Mongolia Interioară, Sichuan și Yunnan. Sichuan și Yunnan dețin rețele puternice de hidrocentrale, în timp ce Xinjiang și Mongolia Interioară se bazează pe numeroase centale pe cărbuni.
Exodul minerilor a început deja în Mongolia Interioară. După ce au eșuat să atingă țintele climatice impuse de Beijing, liderii provinciei au decis să acorde minerilor de bitcoin două luni pentru a renunța la activități, acuzându-i explicit pentru deficitul de energie.
Nic Carter, founding partner la Castle Island Ventures, arată că deocamdată nu se știe exact cum va gestiona China etapele următoare, dar este probabilă o aplicare graduală. “Se pare că trecem de la declarațiile politice la implementarea efectivă într-un interval relativ scurt de timp,” a arătat el.