Mariana Cotoi, fostul director al Casei Unirea, a fost reținută pentru 24 de ore. DNA: A folosit Casa de Comerț într-un circuit financiar fictiv prin care a prejudiciat compania de stat cu aproape 45 milioane lei

Casa de Comert Unirea Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Fostul director general al Casei de Comerţ Unirea a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Procurorii DNA o acuză pe Mariana Cotoi că ar fi creat un circuit fictiv. De asemenea, au fost reţinuţi trei administratori ai unor firme, transmite News.ro. 

DNA anunţă, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 octombrie 2024, faţă de inculpaţii: 

COTOI MARIANA, la data faptei director general al Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A., pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată 

P.O., M.V.A. şi N.C.E., persoane fizice fără calitate specială, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. 

„În perioada ianuarie – decembrie 2023, inculpata Cotoi Mariana, în calitatea menţionată anterior, prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre S.N. «Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA» SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte”, anunţă, joi, DNA, într-un comunicat de presă. 

Potrivit documentului citat, Cotoi Mariana ar fi folosit „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. ca un intermediar între societăţi care acţionau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv şi care ar fi condus la prejudicierea societăţii comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei. 

„Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantităţi de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacţiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către «Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA» S.A. în valoare totală de 315.315 lei şi având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum şi avizele de însoţire a mărfurilor, deşi societatea furnizoare nu deţinea aceste mărfuri şi nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoţire a mărfurilor”, mai arată procurorii.  

Potrivit acestora, ulterior, deşi niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepţionat mărfurile şi nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operaţiunii, Cotoi Mariana ar fi confirmat operaţiunile prin semnarea celor două facturi şi a avizelor de însoţire a mărfurilor aferente, şi chiar ar fi emis două declaraţii de conformitate privind salubritatea produselor. 

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

DNA a făcut, miercuri, 60 de percheziţii în Bucureşti şi în 12 judeţe pentru instrumentarea acestui dosar.

Prejudiciul constatat de DNA la Casa „Unirea”, companie înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea, este în curs de recuperare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la o zi după zecile de percheziții făcute de procurorii DNA într-un caz care vizează fapte din mandatul fostei directoare, Mariana Cotoi, potrivit informațiilor G4Media. 

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la deschiderea târgului dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti că firma înființată de foștii lideri PSD va participa la următoarea sesiune a programului Investalim, pentru depunerea unui proiect de procesare a legumelor. 

El a menţionat că directorul general al Casei Unirea, Mariana Cotoi, a fost demisă în luna februarie, din momentul în care a fost trimis Corpul de Control al ministerului pentru verificări. 

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros. 

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume. 

Amintim că la inaugurarea magazinului Casei de Comerț Unirea deschis în parteneriat cu Ametist Depot SRL a participat și liderul AUR George Simion. Compania din Chitila este deținută de DJ-ul Raoul Russu, iar activitatea principală este prelucrarea pietrei. Directoarea firmei susținea atunci că președintele partidului extremist AUR a fost singurul politician care a răspuns la invitația de participare la ceremonie. 

Firmele care au cele mai mari datorii către Casa Unirea sunt Elycarn Fresh, Exim BNB, Ametist Depot și Meatagro, de 42 de milioane de lei, din totalul datoriilor de 50 de milioane de lei, conform informațiilor Economedia și G4Media. 

Economedia a scris din februarie despre neregulile găsite la Casa de Comerț Unirea: facturi neîncasate şi mai multe produse din import la comercializare. Corpul de control arăta atunci că, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.