Marii producători de petrol mondiali lucrează pentru a acoperi scăderea de producţiei de petrol a Rusiei (surse Reuters)

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Marii producători de petrol ai lumii, reuniţi sub umbrela OPEC+, lucrează pentru a acoperi scăderea de producţiei de petrol a Rusiei, au declarat joi pentru Reuters două surse din apropierea OPEC+, transmite Agerpres. Aceasta în condiţiile în care producţia de ţiţei a Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancţiunilor occidentale.

O sursă OPEC+, familiară cu poziţia Rusiei, a spus că Moscova ar putea conveni ca marii producători să compenseze pentru diminuarea producţiei sale de ţiţei, dar a adăugat că este posibil să nu se întâmple la reuniunea ministerială de joi şi această acoperire ar putea să nu fie una completă.

Separat, o altă sursă OPEC+ din zona Golfului Persic, a spus că o decizie cu privire la acest subiect este “foarte posibilă” la reuniunea ministerială de joi.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Cele 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cele 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, urmează să se reunească online joi seară, iar analiştii se aşteaptă ca grupul să îşi menţină strategia de a creşte doar modest producţia de ţiţei, în pofida creşterii preţurilor pe piaţa mondială. Potrivit analiştilor, în luna iulie producţia de petrol a OPEC+ ar urma să fie majorată doar cu 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor carburanţilor care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Cu toate acestea, sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, ar putea conduce la o diminuare a producţiei şi exporturilor de ţiţei ale Rusiei, al doilea mare exportator mondial de petrol, cu până la 2-3 milioane de barili pe zi, potrivit unor diferite estimări.

Aceasta în condiţiile în care Rusia produce deja o cantitate mai mică decât ţinta de 10,44 milioane de barili de petrol pe zi convenită în cadrul OPEC+. Potrivit Reuters, în luna aprilie, producţia de petrol a Rusiei a fost de aproximativ 9,3 milioane barili pe zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: