Marile neînțelegeri dintre PSD și PNL pe buget: suprataxa pe marile companii și creșterile de pensii, salarii și alocații

Negocierile pe bugetul anului 2022 dintre principalele partide ale coaliției de guvernare, PSD și PNL, s-au împotmolit în două teme mari: suprataxarea marilor companii și creșterile pensiilor și alocațiilor pentru copii. În timp ce PNL respinge orice taxă nouă și vrea canalizarea banilor spre investiții, PSD are ca principal obiectiv creșterea cheltuielilor sociale.

  • Coaliția de guvernare și-a stabilit ca țintă pentru agrearea bugetului data de 13 decembrie, iar pentru trecerea prin Parlament – 24 decembrie

Primul motiv de neînțelegeri e taxa suplimentară de 1% din cifra de afaceri a companiilor cu peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri. Ideea aparține UDMR, a fost anunțată public de Kelemen Hunor, și este inspirată de politicile guvernului de la Budapesta. PSD a adoptat-o rapid, după cum a anunțat Marcel Ciolacu.

Liberalii se opun însă puternic, după cum a anunțat chiar marți președintele PNL, Florin Cîțu. Motivul este că PNL a promis constant că nu vrea impuneri de noi taxe și impozite. În plus, liberalii știu că orice taxă suplimentară va fi transferată de companii în prețurile finale, ceea ce va contribui la creșterea inflației și va face exporturile românești mai puțin competitive.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

O altă nemulțumire în coaliție vine din partea PSD, care vrea o creștere mai consistentă a pensiilor și alocațiilor în 2022, dar și o eventuală creștere a salariilor bugetarilor. Or, bugetul maxim pentru pensii e de 9,4% din PIB – o țintă asumată de guvernul României prin PNRR tocmai pentru a opri eventualele creșteri în scop electoral. Creșterea de 10%-11% a pensiilor în 2022, agreată inițial de PSD și PNL, este considerată prea mică de unii lideri PSD, care își doresc o majorare mai substanțială.

De altfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus public într-o conferință de presă la Guvern că ”să nu îşi închipuie cineva că noi cu aceste majorări îi vom îmbogăți pe pensionari. Nu. Încercăm doar să creăm un scut în jurul pensionarilor în fața acestui val de scumpiri năprasnic. Cu siguranță că pe viitor trebuie să gândim majorări”.

Creșterea salariilor la unele categorii de bugetari e și ea motiv de discordie în coaliție. Marcel Ciolacu a anunțat duminică într-o emisiune la Antena 3 că vrea majorări de salarii în educație și sănătate. Pe de altă parte, Florin Cîțu a spus marți că aceste majorări sunt excluse, dat fiind că există o lege a salarizării bugetarilor în vigoare.

Dezbaterile pe buget sunt un indicator puternic în ce privește relațiile dintre cele două mari partide. În funcție de viteza cu care își armonizează pozițiile va fi adoptat și bugetul și va fi probată și funcționalitatea coaliției – cum se înțeleg pe marile diferențe ideologice, stânga vs. dreapta.

(Foto: Florin Citu și Marcel Ciolacu)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: